An de an, Biserica Ortodoxă, îl sărbătorește conform Calendarului Creștin Ortodox, pe Sfântul Dumitru. Legat de această mare sărbătoare sunt legate o serie de tradiții și obiceiuri. Iată așadar ce tradiții și obiceiuri sunt de Sfântul Dumitru și ce e bine să dai de pomană astăzi.
Iată ce obiceiuri și tradiții sunt legate de sărbătoarea Sfântului Dumitru, cel care este stăpân peste sezonul rece, potrivit libertatea.ro:
Creștinii ortodocși pot citi o rugăciune în această mare sărbătoare a Sfântului Dumitru, care le va fi de folos:
„Sfinte Dumitru, tu ai fost ales de Dumnezeu și hărăzit să ocupi funcția de proconsul, în timpul crudului persecutor al creștinismului, Maximilian; lucrul acesta ți-a îngăduit să poți vesti cu mai multă ușurință și autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii. Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de amenințările lui, ci ai renunțat la orice demnitate lumească pentru a câștiga fericirea veșnică. Mijlocește-mi și mie harul să gust măcar în parte fericirea.
Împărțind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruință al creștinilor: ‘Aleluia.’ Străpuns de sulițele ucigașilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce. Te rog mijlocește-mi și mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o dă trăirea sinceră a credinței. Binecuvântează-mă și pe mine, ca să mă pot împotrivi greutăților pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apăra credința.
Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia și dragostea cu care ai îndurat toate suferințele săvârșind nenumărate minuni cu moaștele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor. Dă-mi și mie harul să fiu în viată o plăcută mireasmă a lui Cristos în mijlocul lumii stricate și să duc pe cât mai mulți pe drumul mântuirii prin pilda și rugăciunea mea. Amin.”