Rahat, stafide, brânză pentru pască, verdețuri pentru miel, ouă și peste tot făină. E haos în bucătăriile gospodinelor astăzi. Fiecare se întrece pe sine pentru a scoate preparate care mai de care pentru aceste sărbători pascale și în special pentru a fi lăudate de oaspeți. Provocarea supremă este să scape de gustul de drojdie din dulciurile gătite. Ai mai jos o modalitate prin care să activezi ingredientul de creștere care, pe lângă faptul că îți va garanta un aluat pufos, îl va face fără să-i fie simțită prezența.
Orice ai prepara, activează drojdia înainte! Atât în cazul drojdiei proaspete, dar mai ales în cazul drojdiei uscate, pentru a fi sigur că nu dai greș niciodată când prepari un aluat de pâine sau de cozonac, activează drojdia înainte. Tradițional, bătrânii spun că trebuie să pregătești maiaua. Acum, e suficient doar să combini drojdia cu puțin lapte sau apă caldă și cu zahăr. Lasă 10 minute deoparte.
Unii mai adaugă și două linguri de făină în compoziție, pentru un început de aluat corespunzător, dar nu este obligatoriu. După ce timpul s-a scurs, compoziția trebuie să se fi umflat ori să fi format o mulțime de bule la suprafață. Dacă drojdia nu e bună, compoziția rămâne neschimbată, deoarece microorganismele din ea sunt deja moarte, astfel vei ști din timp că nu ai pe masă ceea ce trebuie. În plus, cel mai important este că nu vei irosi ingrediente utile, nepunând peste ele o drojdie stricată.
Un alt pas pe care e musai să-l îndeplinești este să nu adaugi sare în același timp cu drojdia. În vreme ce puțin zahăr poate face minuni pentru aluaturile tale în combinația cu drojdia, puțină sare, adăugată atunci când nu trebuie, le va nărui. A adăuga praful de sare sau a cantității de sare din rețetă odată cu laptele sau apa și zahărul, când lași la crescut drojdia, nu face decât să dea înapoi procesul de activare a drojdiei.
Uneori sunt situații în care, deși drojdia este valabilă, nu se activează și nici împreună cu celelalte ingrediente nu crește. Acest lucru se poate întâmpla în principal din cauza opăririi sale. Așadar, când este specificat în rețetă ”apă caldă” sau ”lapte cald”, acest lucru nu înseamnă niciodată fierbinte, ci călduț pentru mână, cât să putem atinge fără să ne frigă sau chiar să ne creeze vreun disconfort.