26 ian. 2021 | 17:02

Cum scăpau interlopii de poliție cu ajutorul lui Ceaușescu. Povești cu Pian, Nuțu și Sile Cămătaru

Știri generale
Cum scăpau interlopii de poliție cu ajutorul lui Ceaușescu. Povești cu Pian, Nuțu și Sile Cămătaru
Cum scăpau interlopii de poliție cu ajutorul lui Nicolae Ceaușescu

Imediat după revoluția din 1989, Constantin Marinescu a fost primul șef a Serviciului de Combatere a Crimei Organizate. Prin intermediul acestei funcții, el a avut ocazia să cunoască un nou val de infracțiuni.

Cum scăpau interlopii de poliție cu ajutorul lui Ceaușescu

România de după 89 devenise o țară de tranzit pentru traficul de droguri, armament, substanțe radioactive, trafic de carne vie sau mașini furate. Grupările infracționale au devenit clanuri, astfel miliția fiind nevoită să evolueze a devenit poliție.

Comisarul Constantin Marinescu, poreclit de colegii de breaslă, dar și de infractori ”Comisarul Vijelie”, are foarte multe anchete, cazuri și întâmplări de povestit. Așadar, în cadrul unui interviu pentru impact.ro, acesta a vorbit despre cariera sa în Miliție, despre arestările pe care le-a făcut și despre decretele lui Nicolae Ceaușescu care îi grațiau pe infractorii de la acea vreme.

Constantin Marinescu, despre clanurile din România

”Comisarul Vijelie” a povestit despre cum și-au început ”Duduienii” sau ”Cămătarii” viața infracțională.

”Să vă spun de ”Duduieni”, Pian cu toată trupa. Au început și au fost arestați pentru înșelăciune cu verighete, gablonțuri pe care le vindeau drept aur. S-au îmbogățit din asta. Apoi, tâlhării. Dat în cap, luat cojocul iarna de pe om, căciula de astrahan, ceas, verighetă.

”Cămătarii” au început cu furturi din mașini. După aia au avansat la furturi din locuință, luau tot ce găseau, bani bijuterii, dar, în special, butelii. Buteliile erau foarte scumpe, 300 lei era o butelie, nu se găseau și ei le dădeau la jumătate de preț. De la spargeri de locuințe au mers pe spargerile centrelor de butelii.

Cum îi grația Ceaușescu

Potrivit Comisarului, la începutul anilor 80, Nicolae Ceaușescu, dădea în fiecare an câte un decret prin care îi grația pe cei care aveau condamnări până în 10 ani de zile. Infractorii care erau condamnați la 5, 7 ani erau puși în libertate după un an de zile când venea decretul.

”Din 1982, Ceaușescu, an de an, dădea câte un decret de grațiere și amnistie. Toți care aveau condamnări până la 10 ani, erau grațiați. Erau condamnați 5 ani, 7 ani, anul viitor venea decretul și erau puși în libertate. Și erau cu miile, zeci de mii, an de an. Și ăștia s-au prins, după al doilea, al treilea decret, cel mai mare pe care l-a dat a fost în 1988, Decretul 11, când au scăpat zeci de mii de infractori, inclusiv cei pentru infracțiuni cu violență, tâlhării, jafuri.

S-a întâmplat ca ăștia, eliberați, să vină să ne și caute. În plus, mai era o treabă care ne omora timpul aiurea. Veneau de la penitenciare, după ce erau puși în libertate, la secțiile de domiciliu și noi trebuia să-i luăm în evidență. Din nou amprentați, fotografiați, venea unu’ de la oficiul forțelor de muncă și stăteai de dimineață până seara să caute loc de muncă pentru fiecare, a povestit Comisarul Vijelie.

Citește întreaga știre pe Impact.ro!

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Capital.ro
Daniel Baciu, anunț important pentru români cu privire la data la care se vor primi pensiile de Paște: ”Nu toată lumea trebuie să primească banii pe data de 1 sau pe data de 2!”
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
CALENDARUL livrării PENSIILOR pentru luna MAI. ANUNȚUL ministrului Muncii
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro