Tu știi care sunt alimentele care fac minuni pentru organismul tău? Două legume sunt considerate superalimente, datorită multitudinii de vitamine, acizi și uleiuri sănătoase pe care le conțin, precum și beneficiile pe care le au asupra corpului uman. Verifică mai jos dacă le consumi și tu des.
Broccoli și sparanghelul verde sunt alimentele ideale pentru a însoți mâncărurile delicioase din dieta noastră cea mai echilibrată și pentru a garanta aportul de nutrienți esențiali. Sunt considerate superalimente. Iată ce beneficii au.
Deși broccoli este o sursă bună de vitamine A, C și B-6, acesta conține niveluri neobișnuit de ridicate de sulforafan, un fitonutrient care poate reduce riscul apariției unor probleme grave de sănătate, precum cancer de prostată, sân, plămân și colon, potrivit unor studii realizate de experții americani.
Cercetătorii americani susțin că sulforafanul funcționează prin neutralizarea toxinelor care cauzează cancer și inhibarea genelor care promovează tumorile. O enzimă din broccoli numită mirozinază transformă sulforafanul în forma sa activă, absorbabilă.
Mirozinaza este ușor distrusă prin gătit, așa că pentru o absorbție maximă a sulforafanului, consumați broccoli crud sau ușor aburit. În mod similar, sulforafanul din suplimente va fi absorbit slab, cu excepția cazului în care conțin mirozinază.
Citește și Alimentul care face minuni pentru silueta ta. Vei slăbi rapid, recomandarea Mihaelei Bilic
Sparanghelul este bogat în potasiu și nu conține sodiu, un raport de minerale care sprijină eforturile de detoxifiere ale organismului, conform Extensiei Cooperative ale Universității de Stat din Carolina de Nord.
O jumătate de cană de porție de sparanghel gătit oferă, de asemenea, 134 de micrograme de acid folic, aproximativ o treime din porția zilnică recomandată pentru bărbați și femei, precum și 22% din porția zilnică recomandată pentru femeile însărcinate.
Această vitamină din complexul B ajută la scăderea inflamației și previne defectele tubului neural la copiii în curs de dezvoltare.
Aceeași porție de jumătate de cană oferă, de asemenea, 905 de unități internaționale de vitamina A, aproximativ 100% din doza zilnică pentru un bărbat și 128% din doza zilnică pentru o femeie.
Citește și Alimentele care te balonează. Ce să consumi mai puțin sau deloc, de fapt