18 sept. 2023 | 14:20

Cum să îţi dai seama că s-au stricat conservele din cămară. Detaliile la care să fii atent, aşa nu te îmbolnăveşti

Sănătate
Cum să îţi dai seama că s-au stricat conservele din cămară. Detaliile la care să fii atent, aşa nu te îmbolnăveşti

Dacă și tu obișnuiești să pregătești fructe sau legume pentru sezonul de iarnă, ai ajuns la locul potrivit. Află în rândurile de mai jos la ce detalii trebuie să fii atentă pentru a nu consuma produse care să te facă să te îmbolnăvești. Cum îți dai seama că borcanele sau conservele s-au stricat.

La ce să fii atentă ca alimentele să nu se strice rapid

Recolta de toamnă este, de cele mai multe ori, bogată. Pentru a nu risipi fructele și legumele din grădină, putem apela la diverse metode de depozitare a acestora pentru sezonul de iarnă. O parte dintre produse le poți îngheța, pe altele le poți pune la rece în beci, iar pe altele le poți prepara sub formă de conservă.

Depozitarea fructelor și a legumelor pentru iarnă trebuie să aibă loc într-un spațiu întunecos și răcoros, de aceea cel mai recomandat este să folosești pivnița, beciul sau o cămară retrasă. Multe alimente se vor menține în formă foarte bună, dacă le oferi condițiile potrivite de conservare.

De fiecare dată când ai nevoie de un aliment pentru a prepara un fel de mâncare iarna, tot ce trebuie să faci este să apelezi la produsele din cămară sau, în funcție de caz, să le scoți de la congelator. Este bine să alegi cele mai bune produse, fără imperfecțiuni, pentru a rezista de-a lungul sezonului rece.

Depozitarea la rece a fructelor și a legumelor va prelungi durata de viață a produselor, dar dacă acestea prezintă imperfecțiuni sau deteriorări, calitatea lor va scădea. În articolul de astăzi vom vorbi despre indiciile care îți arată că borcanele cu fructe sau legume din beci s-au stricat.

Indiciile care arată că fructele sau legumele s-au stricat

Un prim indiciu al faptului că fructele sau legumele din conserve nu mai sunt potrivite pentru a fi consumate este mirosul înțepător. În cazul în care conserva este transparentă, vei observa bule de aer în compoziția preparatului. Zacusca, de exemplu, va deveni brânzoasă și mai puțin omogenă.

Când conservele fermentează, culoarea produselor de la interiorul lor se modifică. Fructele nu vor mai avea nuanțe frumoase, și nici legumele. Toate vor căpăta nuanțe de maro sau chiar cenușiu. Mai mult decât atât, poți să observi, în unele cazuri, apariția mucegaiului.

Mucegai ori spuma apărute la suprafață, în borcan, reprezintă alte indicii ale faptului că preparatul din conservă s-a stricat. Recipientul poate să pufnească la deschidere, mai ales dacă poți să remarci o anumită presiune în borcan. Capacul ruginit nu este un semn deloc bun.

Toate aceste indicii – inclusiv borcanul crăpat sau cu scurgeri – arată că alimentele din conserve nu sunt potrivite pentru consum. Dacă adaugi în mâncare fructe sau legume expirate, riști să te îmbolnăvești.

Parteneri
O mare actriță s-a stins din viață. O boală cruntă a răpus-o
Redactia.ro
Serialul lansat recent care te va ține lipit de ecran. Este bazat pe un celebru roman, iar finalul e complet neașteptat
Click.ro
„Te pui jos şi te rogi, până cade obuzul”. Povestea românului care a luptat în prima linie a frontului din Ucraina mai bine de un an
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum a fost surprinsă Lidia Buble alături de Horațiu Nicolau, iubitul ei în vârstă de 63 de ani / FOTO
Unica.ro
2025, cu ghinion pentru bugetari. Nu s-a mai întâmplat asta de ani de zile
EVZ.ro
Cum va fi vremea în noaptea dintre ani și în primele săptămâni ale lunii ianuarie 2025. Meteorologii au actualizat prognoza meteo
Spynews
Statul vrea banii românilor. Taxă pentru proprietarii de case și mașini. Sunt obligați să plătească
Capital.ro
S-a iubit cu Florin Chilian, a dispărut din showbiz, a născut, iar acum e complet schimbată. Imagini rare cu soțul și fetița ei
Avantaje
PENSIILE vin cu ÎNTÂRZIERE in 2025! POȘTA ROMÂNĂ a CONFIRMAT!
Mediaflux
Cine este adolescenta de 15 ani, care a ucis un elev și o profesoară într-o școală. Ce alte planuri periculoase avea
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea Lucescu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro