Majoritatea gospodinelor folosesc un truc pentru murăturile puse la borcane pentru cămara cu bunătăți din sezonul rece. Multe dintre acestea economisesc spațiu și adaugă într-un singur recipient mai multe tipuri de legume. Specialiștii nu recomandă deloc acest lucru, deși este util pentru ca toți pofticioșii să fie mulțumiți la o singură masă. De ce este greșit să faci asta?
Toate gospodinele pregătesc acum ultimele borcane pentru cămara cu bunătăți. Românii țin mult la tradiții și adoră să aibă în beci produse precum: zacuscă de legume, zacuscă de pește, dulceață, gem și mai ales murături. Multe dintre ele fac o greșeală uriașă și pun murăturile asortate.
Specialiștii nu recomandă acest lucru pentru că legumele sau fructele alese de tine au un timp diferit de fermentare. Majoritatea doamnelor procedează astfel ca să economisească spațiu și desigur să mulțumească toți pofticioșii la o singură masă.
Unii doresc gogoșari, alții gogonele, iar câțiva conopidă, motiv pentru care este mult mai ușor să deschizi un singur recipient care să le conțină pe toate. Din păcate, nu este deloc bine pentru alimentele tale să faci asta.
Conopida fermentează mai greu decât castraveții, astfel că aceasta se va înmuia la finalul procesului. De asemenea, amestecarea lor în același borcan poate afecta iremediabil gustul, culoarea și textura legumelor conservate. Cel mai bine este să faci borcane mici pentru fiecare produs dorit și să respecți timpul de fermentare.
Folosești prea mult zahăr: ingredientul ajută la echilibrarea gustului acru-sărat și oferă o savoare aparte, dar există persoane care exagerează cu cantitatea de zahăr și fac murăturile prea dulci.
Nu pui condimente: condimentele ajută foarte mult legumele să iasă în evidență. Cele mai comune mirodenii care se adaugă în murături sunt: boabe de muștar, frunze de dafin, hrean, boabe de piper, usturoi sau mărar.
Nu fierbi unele legume: puțini oameni știu că unele legume nu se murează în stare naturală. Cele care au o textură tare sau fibroasă trebuie fierte.
Nu respecți rețeta: mai ales gospodinele fără prea multă experiență trebuie să se asigure că pun cantitățile scrise în rețetă. Murăturile pot să iasă astfel fără gust, pline de apă, prea crocante sau prea moi. Ai grijă la saramură și în special la sterilizarea borcanelor. Nu trebuie să desfaci recipientele cel puțin două săptămâni pentru ca procesul să iasă perfect.