21 nov. 2022 | 18:27

Pericolul ascuns de uleiul din conservele preparate în casă. Specialiștii DSVSA trag un semnal de alarmă

Sănătate
Pericolul ascuns de uleiul din conservele preparate în casă. Specialiștii DSVSA trag un semnal de alarmă
Avertisment de ultimă oră din partea specialiștilor DSVSA. Pericolul ascuns de uleiul din conservele preparate în casă.

Specialiștii de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) trag un semnal de alarmă privind consumul de alimente conservate. Deși prelungește durata de valabilitate a produselor, procesul de conservare vine la pachet și cu câteva posibile efecte negative. Care este pericolul ascuns de uleiul din conservele preparate în casă.

Pericolul ascuns de uleiul din conservele preparate în casă

Conservarea produselor acasă este o practică des întâlnită printre gospodinele românce. Sterilizarea diverselor preparate, precum carne, pește, legume și chiar fructe, prelungește durata de valabilitate a acestora. Totuși, mulți consumatori au îngrijorări cu privire la siguranța alimentelor de acest fel.

Produsele conservate acasă, fără monitorizarea condițiilor în care are loc procesul, pot găzdui diverse toxine ce conduc la dezvoltarea unor afecțiuni de sănătate serioase. Este și cazul botulismului, o boală gravă, cauzată de infectarea cu o neurotoxină produsă de Clostridium botulinum.

Pericolul descoperit în uleiul din conservele de pe rafturile din cămară. Specialiștii de la DSVSA atrag atenția asupra faptului că uleiul din conservele preparate acasă poate ascunde neurotoxina responsabilă de afecțiunea mai sus amintită. Majoritatea pacienților cu botulism dezvoltă boala cu pricina în urma consumului de conserve preparate acasă. Foarte rar se întâmplă să fie incriminat un produs sterilizat industrial.

„Conservarea unor alimente, prin adăugarea unui strat de ulei la suprafață, creează condiții de anaerobioză. În condițiile unei temperaturi convenabile, este posibilă producerea toxinei botulinice”, au explicat reprezentanții DSVSA din județul Olt, potrivit Adevărul.ro.

Cum știm când alimentele din conserve devin periculoase

Specialiștii în sănătate spun că, în general, aproximativ 80% dintre cazurile de botulism pot fi atribuite conservelor preparate acasă. Afecțiunea nu este remarcată abia acum în rândul consumatorilor. În Italia, între anii 1986-2015, au fost raportate peste 450 de cazuri de botulism.

În urma mai multor analize efectuate de cercetătorii din industria alimentară, s-a stabilit care sunt cele mai comune alimente gătite sub formă de conservă, ce conduc la dezvoltarea botulismului. Pe lista produselor sterilizate sub formă de conservă se numără și: legume în ulei sau saramură, pește sărat, pește afumat și carne.

Pentru a evita infectarea cu neurotoxina responsabilă pentru apariția botulismului, se recomandă să fim atenți la câteva detalii importante. Dacă o conservă gătită acasă prezintă scurgeri sau este umflată, specialiștii spun că cel mai bine este să o aruncăm. Nu ar trebui să consumăm niciodată produsul dintr-o conservă deteriorată sau crăpată.

Citește și: Pericolul din conserve și borcane în Lidl, Kaufland și alte magazine din România. Mare atenție!

De asemenea, dacă la suprafața conservei se sesizează spumă sau un lichid neobișnuit, alimentele nu ar trebui mâncate. Atât timp cât produsele din interiorul conservei sunt mucegăite, miros urât sau și-au pierdut din culoare, este bine să le aruncăm.

Parteneri
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Ceaușescu, incident bizar la Casa Albă. Dictatorul, lângă președintele de 100 de ani
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Mașinile pe benzină și motorină, interzise. Ordin UE pentru toate țările: Punem rapid în practică
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
DEZVĂLUIRI din VILA lui Silviu Prigoană. Copiii, PRINȘI în CONFLICT
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro