21 nov. 2022 | 18:27

Pericolul ascuns de uleiul din conservele preparate în casă. Specialiștii DSVSA trag un semnal de alarmă

Sănătate
Pericolul ascuns de uleiul din conservele preparate în casă. Specialiștii DSVSA trag un semnal de alarmă
Avertisment de ultimă oră din partea specialiștilor DSVSA. Pericolul ascuns de uleiul din conservele preparate în casă.

Specialiștii de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) trag un semnal de alarmă privind consumul de alimente conservate. Deși prelungește durata de valabilitate a produselor, procesul de conservare vine la pachet și cu câteva posibile efecte negative. Care este pericolul ascuns de uleiul din conservele preparate în casă.

Pericolul ascuns de uleiul din conservele preparate în casă

Conservarea produselor acasă este o practică des întâlnită printre gospodinele românce. Sterilizarea diverselor preparate, precum carne, pește, legume și chiar fructe, prelungește durata de valabilitate a acestora. Totuși, mulți consumatori au îngrijorări cu privire la siguranța alimentelor de acest fel.

Produsele conservate acasă, fără monitorizarea condițiilor în care are loc procesul, pot găzdui diverse toxine ce conduc la dezvoltarea unor afecțiuni de sănătate serioase. Este și cazul botulismului, o boală gravă, cauzată de infectarea cu o neurotoxină produsă de Clostridium botulinum.

Pericolul descoperit în uleiul din conservele de pe rafturile din cămară. Specialiștii de la DSVSA atrag atenția asupra faptului că uleiul din conservele preparate acasă poate ascunde neurotoxina responsabilă de afecțiunea mai sus amintită. Majoritatea pacienților cu botulism dezvoltă boala cu pricina în urma consumului de conserve preparate acasă. Foarte rar se întâmplă să fie incriminat un produs sterilizat industrial.

„Conservarea unor alimente, prin adăugarea unui strat de ulei la suprafață, creează condiții de anaerobioză. În condițiile unei temperaturi convenabile, este posibilă producerea toxinei botulinice”, au explicat reprezentanții DSVSA din județul Olt, potrivit Adevărul.ro.

Cum știm când alimentele din conserve devin periculoase

Specialiștii în sănătate spun că, în general, aproximativ 80% dintre cazurile de botulism pot fi atribuite conservelor preparate acasă. Afecțiunea nu este remarcată abia acum în rândul consumatorilor. În Italia, între anii 1986-2015, au fost raportate peste 450 de cazuri de botulism.

În urma mai multor analize efectuate de cercetătorii din industria alimentară, s-a stabilit care sunt cele mai comune alimente gătite sub formă de conservă, ce conduc la dezvoltarea botulismului. Pe lista produselor sterilizate sub formă de conservă se numără și: legume în ulei sau saramură, pește sărat, pește afumat și carne.

Pentru a evita infectarea cu neurotoxina responsabilă pentru apariția botulismului, se recomandă să fim atenți la câteva detalii importante. Dacă o conservă gătită acasă prezintă scurgeri sau este umflată, specialiștii spun că cel mai bine este să o aruncăm. Nu ar trebui să consumăm niciodată produsul dintr-o conservă deteriorată sau crăpată.

Citește și: Pericolul din conserve și borcane în Lidl, Kaufland și alte magazine din România. Mare atenție!

De asemenea, dacă la suprafața conservei se sesizează spumă sau un lichid neobișnuit, alimentele nu ar trebui mâncate. Atât timp cât produsele din interiorul conservei sunt mucegăite, miros urât sau și-au pierdut din culoare, este bine să le aruncăm.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Un ciclon polar lovește România exact înainte de Crăciun
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro