27 feb. 2021 | 13:45

Cum să faci un solar simplu și rapid, pentru a avea verdețuri proaspete toată primăvara

Diverse
Cum să faci un solar simplu și rapid, pentru a avea verdețuri proaspete toată primăvara
Cum să faci un solar simplu și rapid, pentru a avea verdețuri proaspete toată primăvara

Dacă te-ai săturat să dai bani pe anumite produse, legume și fructe în general, fără a ști exact de unde provin, atunci poate că este timpul să încerci să-ți construiești propriul solar. Este soluția ideală dacă vrei să ai alimente proaspete. Desigur, necesită atenție și timp, dar te vei bucura de roadele muncii tale. Nu ai nevoie de foarte mult spațiu, mărimea o poți alege foarte ușor. În solar, plantele sunt protejate și se pot dezvolta armonios.

Pași pentru proiectarea și amplasarea solarului

Atunci când construiești un solar, trebuie să ai în vedere anumite aspecte. Materialele folosite, amplasarea, bugetul și conectarea la sursele de apă sunt foarte importante.

  • Locul potrivit pentru amplasare

Atunci când alegi terenul pentru amplasarea solarului, ar trebui să ai în vedere ca acesta să fie ferit de vânturile puternice și să te asiguri că ai cât mai mult acces la soare. Nu trebuie să ai foarte mulți copaci în jur, aceștia pot bloca razele soarelui. De asemenea, solul trebuie să aibă o concentrație scăzută de sare, să fie fertil și nisipos. Pe durata iernii, terenul trebuie să aibă un nivel scăzut de umiditate și să fie ferit de vânt.

De exemplu, dacă îl construiești în câmp, ai grijă să fie amplasat la o distanță optimă față de copaci. Pentru a te asigura că vântul nu este o problemă, poți ancora solarul pe toate laturile sau să fixezi foliile cu paravane. În cazul în care îl construiești acasă, îl poți amplasa cât mai aproape de peretele casei.

  • Orientarea solarului

În funcție de unde aste amplasat, ar trebui orientat spre nord sau sud. În acest fel, poate primi suficientă lumină. Cea mai potrivită pentru dezvoltarea plantelor este lumina de dimineață. Așa că, ai grijă să nu fie umbrit de clădiri sau copaci, măcar până după-amiază.

  • Racordarea la o sursă de apă

Plantele au nevoie de foarte multă apă pentru a se dezvolta. De regulă, solarul este construit lângă o sursă de apă. Irigarea se poate face prin două metode: irigarea prin picurare și irigarea prin microaspersie. Irigarea prin picurare presupune montarea unor tuburi de picurare la nivelul solului, la baza plantelor. Picurarea prin microaspersie presupune montarea unor aspersoare la nivelul tavanului solarului.

  • Încălzirea solarului

Există mai multe metode de a încălzi solarul pe timpul iernii. De exemplu: radiatoare electrice, sobe artizanale, centrale termine.

Materiale pentru construcția solarului

În funcție de mărimea solarului și de bugetul tău, îți poți alege anumite materiale, atât pentru structura de rezistență, cât și pentru protecția solarului tău. Ca și materiale pentru construcție, ai putea alege:

  • lemn – are costuri mai mici, dar necesită mai multă atenție. Lucrările de întreținere vor fi mai dese
  • țevi de polipropilena – sunt mai ieftine față de țevile din metal. Sunt ideale dacă vrei să construiești un solar de dimensiuni mai mici
  • țevi din plastic – au costuri reduse și este recomandat în cazul în care solarul este construit în propria gospodărie
  • țevi de oțel galvanizate – sunt mai scumpe, dar în același timp, sunt și mult mai rezistente

Atunci când alegi folia pentru a acoperi solarul, ar trebui să iei în considerare următoarele:

  • folia trebuie să fie foarte rezistentă la razele soarelui
  • folia trebuie să fie transparentă
  • folia trebuie să reziste la variația de temperatură
  • folia trebuie să împiedice pierderile de căldură

Parteneri
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Cea mai bună rețetă pe bază de pește. Plachie pentru toată familia
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Taxă la bancomate. Anunț pentru toți românii care vor să retragă numerar de la ATM
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
Se dau TICHETE de 500 de LEI pentru foarte MULȚI ROMÂNI! Banii se dau pe 18 NOIEMBRIE
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro