Probabil că te-ai confruntat și tu, de-a lungul timpului, de senzația de prea plin sau de balonare. De obicei, recurgi la medicamente, însă trebuie să știi că există plante care te-ar putea ajuta în acest sens. Este vorba de fenicul, mușețel, ghimbir, mentă și gențiană.
Planta nu trebuie să lipsească din lista condimentelor, cu o aromă puternică. Feniculul are proprietăți terapeutice care te pot scăpa de senzația de balonare și pot stimula eliminarea gazelor stomacale. Feniculul mai are și capacitatea de a elimina mucusul de pe tractul digestiv, el fiind un semn de inflamație. El poate fi combinat cu coriandru, pentru mai multe efecte curative. Trebuie să combini o jumătate de linguriță de semințe de fenicul cu o jumătate de lnguriță cu semințe de coriandru și o jumătate de linguriță de semințe de chimen. Trebuie să râjnești semințele sau să le zdrobești într-un mojar, apoi se toarnă peste ele 600 ml de apă clocotită. Se amestecă totul, se acoperă vasul cu un capac și se lasă la infuzat cinci minute, apoi se beau trei căni pe zi, înainte de mesele principale.
Ca să scapi de aceste crampe, poți încerca infuzia de mușețel combinată cu turmeric. Ele îmbunătățesc digestia și pot combate simptomele neplăcute. Pentru a prepara, ai nevoie de două lingurițe de flori uscate de mușețel sau de un plic de ceai de mușețel și o jumătate de linguriță de pudră de turmeric, peste care toarnă 400 ml de apă fierbinte. Se acoperă vasul și se lasă la infuzat vreme de cinci minute, apoi se strecoară. Se mai poate adăuga și niște miere.
Ghimbirul stimulează digestia și te poate scăpa de senzația de greață, după o masă copioasă. Se prepară astfel: se taie o bucată de rădăcină de ghimbir de aproximativ cinci centimetri, se curăță de coajă, apoi se dă prin răzătoarea mică. Se combină cu 200 ml de apă fierbinte, se acoperă cana și se lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se bea infuzia la temperatura camerei sau chiar rece, după masă și când simți nevoia.
Planta are multe proprietăți benefice pentru digestie. Ea conține mentol, ce reduce senzația de balonare, iar uleiul de mentă combate sindromul intestinului iritabil. Se prepară astfel: Se infuzează 10 frunze proaspete de mentă sau un pliculeț de frunze uscate în 250 ml de apă fierbinte. Se lasă 10 minute, după care se strecoară și se bea infuzia rece.
Rădăcina de gențiană stimulează organismul să producă enzime, influențând pozitiv nivelul de acizi, ce au rolul să descompună alimentele și să prevină fermentarea acestora în stomac. Se amestecă, așadar, o jumătate de linguriță de rădăcină de gențiană cu 250 ml de apă fierbinte. Se lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană înainte de masă.