Cum să creşti ardei fără pământ. Nu trebuie să stai la curte pentru a te bucura de ei

de: Ștefan R. Apostol
25 10. 2023

Dacă ești pasionat de grădinărit, cu atât mai mult te vor interesa informațiile despre cum să creşti ardei fără pământ. Specialiștii în domeniu spun că nu trebuie să stai la curte pentru a te bucura de ei. Așa că, citește mai departe și află aceste informații utile.

Grădinăritul în secolul XXI fără metode tradiționale

Dacă cu sute de ani în urmă, și mai recent, atunci când oamenii se ocupau cu grădinăritul, folosind metode tradiționale, astăzi, în secolul al XXI-lea grădinăritul a ajuns la alte modalități, fără metodele tradiționale bazate pe sol, și s-ar putea să fie bine.

Vezi despre: Ce plante poți crește iarna, de fapt. Totul despre grădinărit în sezonul rece

Specialiștii în domeniu vorbesc din ce în ce mai mult despre hidroponie, o metodă de cultivare a plantelor fără sol. Se pare că această metodă a câștigat popularitate datorită eficienței și durabilității sale.

Fermă organică de cultivare a legumelor hidroponice

Dacă ești un fan al ardeilor iuți sau al ardeilor verzi și dorești să te apuci de grădinăritul fără sol, mai nou o poți face folosind hidroponia. Așadar, citește mai departe și află ce este această metodă și cum să creşti ardei fără pământ.

Află ce este metoda secolului XXI, metoda hidroponică

Hidroponia este o metodă de cultivare a plantelor într-o soluție de apă bogată în nutrienți, fără a folosi solul.

Dar, ca fapt divers, invenția nu este a acestui secol, ci vine din 1924, când Dr. William F. Gericke de la Universitatea din California a creat cuvântul ”hidroponică” pentru a descrie culturile care cresc în medii fără sol și apă îmbogățită cu nutrienți, în interior și în exterior.

Dar experimentele cu acest tip de cultivare ar data încă din secolele al X-lea și al XI-lea, când poporul aztec a creat grădini plutitoare în lacul Tenochtitan din Mexic. Pentru a crește aceste plante din grădinile plutitoare, au luat sol de pe fundul lacului, sol care era bogat în nutrienți.

Află despre: Trucul banal pentru a vedea diferențele dintre roșiile toxice și cele coapte natural. E atât de simplu

Solul a fost așezat deasupra unor plute, făcute din stuf și trestie, iar plantele au fost plantate în sol, acesea trimițându-și rădăcinile prin sol, prin plută și în apa bogată în nutrienți a lacului.

Aceste plute, care nu se scufundau niciodată, erau uneori unite între ele pentru a forma ”insule” plutitoare, cu o lungime de până la 60 de metri.

Ulterior, după ani de cercetare și dezvoltare, sistemul a devenit unul intens folosit în periaoda Celui De-al Doilea Război Mondial. Pe parcursul anilor 1950, utilizarea comercială a hidroponicii s-a extins în țări precum Anglia, Franța, Germania, Israel, Italia, Spania și URSS.

Până în anii 1960, hidroponica a devenit o industrie majoră la nivel mondial, fiind populară în unele părți din America, Australia, Franța, Germania, Olanda, Japonia, Orientul Mijlociu, Rusia și Africa de Sud.

În 1982 a fost inaugurat ”Pavilionul Pământului” din cadrul centrului EPCOT de la Walt Disney World, care prezintă în mod proeminent o varietate de tehnici hidroponice.

În ultimii ani, NASA a efectuat cercetări ample pentru ”Sistemul ecologic controlat de susținere a vieții” (CELSS). Sistemul hidroponic destinat să se desfășoare pe Marte folosește iluminarea cu LED-uri pentru a crește în diferite spectre de culori cu mult mai puțină căldură.

Metoda hidroponică are avantajale ei

Această tehnică oferă plantelor toți nutrienții esențiali de care au nevoie pentru creștere, permițând rate de creștere mai rapide și un control mai bun asupra factorilor de mediu.

Vezi detalii despre: Top 10 plante care sunt ușor de îngrijit, rezistente și nepretențioase

Dacă vorbim despre cum să creşti ardei fără pământ, această metodă are și anumite avantaje, după cum urmează:

  1. Mediu controlat: Hidroponia vă permite să controlați factori precum lumina, temperatura și umiditatea, asigurând condiții ideale pentru plantele de ardei pe tot parcursul anului.
  2. Rate de creștere crescute: Cultivarea fără sol duce adesea la o creștere mai rapidă și la randamente mai mari în comparație cu grădinăritul tradițional pe bază de sol.
  3. Necesitate redusă de spațiu: Sistemele hidroponice sunt foarte eficiente și necesită mai puțin spațiu în comparație cu grădinile tradiționale cu sol, ceea ce le face o alegere excelentă pentru grădinăritul urban și de interior.
  4. Probleme reduse privind dăunătorii și bolile: Cultivarea ardeilor fără sol poate ajuta la minimizarea riscului de dăunători și boli transmise prin sol.

 

Ferma organică de cultivare a ardeilor hidroponici

Vezi cum să creşti ardei fără pământ, cu ajutorul metodei hidroponică

Deși ar putea părea din cărțile de science fiction, metoda se pare că a dat roade, inclusiv când vorbim de ardei, fie ei verzi, sau iuți. Și pentru că vrem să demonstrăm că funcționează, îți spunem care sunt și pașii pe care îi ai de făcut, astfel vei știi cum să creşti ardei fără pământ:

1.Alegi soiuri de ardei

Începe prin a selecta soiurile de ardei pe care dorești să le cultivi. Specialiștii spun că soiuri precum ardeiul gras, jalapeños și habaneros sunt alegerile cele mai bune pentru astfel de culturi.

2.Selectează sistemul hidroponic

Dacă ne referim la acesată metodă, este important de știut că există mai multe tipuri de sisteme hidroponice din care poți alege, cum ar fi ”Deep Water Culture” (DWC), ”Nutrient Film Technique” (NFT) și sistemele de picurare. Selectează-l pe cel care se potrivește cel mai bine spațiului și nevoilor tale.

3.Obține echipamentul necesar

În cazul echipamentelor, este la fel de important să știi că, în funcție de sistemul hidroponic pe care îl alegi, vei avea nevoie de echipamente precum lămpi de cultivare, pompe de apă, pietre de aer, precum și pH-metre și sisteme de ventilație. Așadar, prospectează piața și vezi cam care sunt prețurile.

4.Este mpomentul să te gândești la o soluție nutritivă

După ce ai bifat primele trei puncte, acum este momentul pentru a găsi cea mai bună soluție nutritivă pentru culturile tale. Plantele hidroponice se bazează pe soluții bogate în nutrienți pentru creșterea lor.

Descoperă și: Cât de des trebuie să uzi castraveții din grădină vara. Trucul experților în grădinărit

Poți cumpăra soluții nutritive preamestecate sau poți crea propria soluție folosind o formulă de nutrienți potrivită pentru plantele de ardei. Asigură-te că nivelurile de pH și de conductivitate electrică sunt în intervalul optim pentru ardei.

Cum faci plantarea și întreținerea culturilor de ardei fără pământ

Ca în orice alt sistem de culturi, va trebui să începi cu germinarea semințelor de ardei într-o tavă de semințe sau într-un propagator. De asemenea, poți achiziționa răsaduri de ardei dacă preferi să sari peste etapa de germinare.

După germinare, odată ce răsadurilor le-au crescut primele frunze adevărate, transplantează-le în sistemul hidroponic ales. Asigură-te că rădăcinile sunt bine scufundate în soluția nutritivă.

Din acest moment va trebui să te asiguri că au o iluminare adecvată, deoarece ardeii au nevoie de cel puțin 12-14 ore de lumină pe zi. Asta înseamnă ca va trebui să menții temperatura între 21-29 de grade pentru o creștere optimă.

Vorbeam mai devreme de nutrienți, asta însemnând că pe toată perioada de creștere va trebui să ai grijă de întreținerea nutrienților.

Concret, va trebui să monitorizezi și să ajustezi în mod regulat nivelurile de pH și CE ale soluției nutritive pentru a te asigura că plantele primesc un echilibru corect de nutrienți.

NASA a efectuat cercetări ample pentru „Sistemul ecologic controlat de susținere a vieții”

Pe măsură ce plantele de ardei cresc, taie-le pentru a elimina frunzele în exces și susține greutatea fructelor cu țăruși sau spalieri. Și nu uita de controlul dăunătorilor și al bolilor.

Află despre: Legumele și fructele din bucătărie care te scapă de petele solare. Așa te bucuri de concediu fără probleme

În timp ce hidroponia reduce riscul apariției unor dăunători și boli, este important să rămâi vigilent. Astfel că, va trebui să introduci insecte benefice, dacă este necesar, și să urmezi tehnicile de gestionare integrată a dăunătorilor.

A venit momentul să-ți recoltezi culturile de ardei fără pământ

Ardeii au nevoie de obicei de 75-90 de zile pentru a ajunge la maturitate, în funcție de soi. Îți vei da seama că sunt gata de recoltare atunci când ating dimensiunea și culoarea dorite.

Când îi recoltezi, folosește o foarfecă ascuțită sau o foarfecă de grădinărit pentru a tăia ardeii de pe plantă, având grijă să nu deteriorezi tulpina principală.

Cultivarea ardeilor fără sol prin hidroponie oferă o modalitate interesantă și eficientă de a cultiva această legumă populară.

Concluzie

Cu o planificare și o întreținere atentă, te poți bucura de o recoltă generoasă de ardei proaspeți, cultivați acasă, pe tot parcursul anului, indiferent de climă sau de constrângerile de spațiu.

Această metodă de grădinărit ecologică și sustenabilă nu este doar satisfăcătoare, ci și un pas spre viitorul agriculturii. Așadar, de ce să nu o încerci și să savurezi roadele muncii tale fără sol? Grădinărit plăcut!