Dacă ești pasionat de grădinărit și te-ai decis să îți amenajezi o grădină acasă sau să îți decorezi exteriorul casei cu plante frumoase, ți-am pregătit un top 10 plante care sunt ușor de îngrijit. Să alegi ce plante vei avea în grădina sau balconul tău nu e deloc sarcină ușoară, deoarece există o mare varietate de specii. Așadar, iată câteva idei de flori frumoase, fără efort.
Nu toate plantele sunt la fel de potrivite pentru condițiile climatice. În plus, fiecare dintre ele necesită o îngrijire diferită, în funcție de faptul dacă este sau nu potrivită pentru cultivarea în ghiveci.
Înainte de a-ți planifica grădina, este esențial să știi care sunt plantele de exterior rezistente la frig și căldură. Astfel, vei putea să ai o grădină sau un balcon pline de flori superbe, care să nu se ofilească rapid sau să fie sensibile la schimbări de temperatură.
Indiferent că vrei să îți faci un colț de rai în balcon și ai de gând să pui plantele în jardiniere sau ghivece ori vrei o grădină în propria curte, aceste flori sunt ușor de îngrijit și te vei bucura de spectacolul pe care îl oferă.
Clematisu este una dintre cele mai recomandate opțiuni, deoarece există aproximativ 300 de specii în întreaga lume și toate se adaptează fără dificultate la schimbările climatice drastice. În plus, înflorește din primăvară până la începutul toamnei, păstrându-și splendoarea timp de jumătate de an.
Crește fără probleme în interior și exter. Este ideală pentru exterior, deoarece are nevoie de multă lumină solară pentru a crește, dar e perfectă dacă ai un balcon care este constant luminat. Există peste 200 de specii de iasomie cățărătoare, toate având o floare albă cu un parfum rafinat.
Chlorophytum comosum este destul de permisivă, dar nu tolerează înghețul și climatele reci, motiv pentru care este de obicei cultivată ca plantă de interior. Sub 7 ºC, planta va fi afectată și poate chiar muri.
În ceea ce privește căldura, se dezvoltă perfect până la temperaturi de 27 ºC, iar după aceea poate avea nevoie de îngrijiri suplimentare, cum ar fi udarea mai frecventă sau pulverizarea frunzelor.
Această plantă se dezvoltă foarte bine în condiții de semiumbră și temperaturi blânde. Schimbările bruște de mediu o afectează negativ, dar dacă o plantezi în grădină sau balcon, ea va crește fără probleme.
Palmierul pitic este bine adaptat la secetă, ceea ce îl face una dintre cele mai căutate plante rezistente de exterior. Are o înălțime de aproximativ trei-patru metri și poate fi cultivat atât în ghiveci, cât și în pământ. Cu toate acestea, nu tolerează înghețurile extreme, dar necesită foarte puțină întreținere.
Epipremnum este o specie de plantă cățărătoare aparținând genului Araceae, originară din pădurile tropicale din Malaezia, Indonezia și Noua Guinee. Ușurința cu care poate fi îngrijită și făcută să crească rapid a făcut-o una dintre cele mai populare plante din casele din zonele calde. Cu suficientă lumină, o poți face să crească puternică și sănătoasă.
Violeta africană este ușor de cultivat. Are are nevoie de lumină, dar nu trebuie să fie în razele directe ale soarelui. Temperaturile sub 15°C nu sunt tolerabile.
Este o plantă de apartament care, deși nu este la fel de aspectuoasă ca alte plante mai atrăgătoare, are multe de oferit. Cea mai bună dovadă în acest sens este faptul că această plantă mică este de mult timp foarte populară în casele din multe țări, inclusiv în România.
Suculentele și cactușii sunt plante care au căpătat notorietate datorită ușurinței de întreținere, prețului accesibil și varietății de forme și dimensiuni. Ele reprezintă o alegere excelentă pentru decorarea terasei sau a interiorului casei fără prea mult efort.
Plantele suculente sunt cunoscute pentru faptul că stochează apa în frunze, tulpini sau rădăcini în cantități mult mai mari decât alte plante. Acest lucru înseamnă că pot supraviețui în climatele aride și la temperaturi ridicate. O veste foarte bună pentru că sunt mult mai ușor de întreținut decât alte plante.
Cu toate acestea, deși sunt foarte rezistente, sunt necesare anumite îngrijiri și cunoștințe pentru ca ele să crească sănătoase și puternice.
Iedera este o plantă cățărătoare ideală pentru exterior, deoarece necesită puțină îngrijire. Este veșnic verde și se cunosc până la 15 specii diferite. Cu toate acestea, unele specii de iederă sunt considerate invazive, așa că ar trebui să ai grijă la creșterea excesivă. Dar dacă o ții în frâu sau iei o specie care nu este invazivă, iedera înfrumusețează orice loc.
Pana cocoșului sau Aspidistra este o plantă destul de rezistentă și are nevoie de puțină udare. Este suficient să o uzi o dată pe săptămână în timpul verii și aproximativ la fiecare 15 zile în timpul iernii. Verifică întotdeauna dacă solul nu este îmbibat cu apă și lăsa solul superior să se usuce între udări.
Aspidistra este extrem de rezistentă, ideală chiar și pentru cei care nu sunt foarte îndemânatici cu grădinăritul. În plus, nu este toxică pentru animale, așa că dacă preferi să o ții în sufragerie, nu va fi un pericol pentru câinele sau pisica ta.
Sansevieria (Sansevieria trifasciata), cunoscută și sub numele de limba soacrei, limba de tigru sau sabia Sfântului Gheorghe, este o plantă foarte frumoasă, care se potrivește în orice loc datorită formei frunzelor sale cu silueta sa verticală care pare să atingă cerul.
Este o plantă foarte recunoscătoare, deoarece poți uita practic de ea. Și, deși preferă locurile luminoase, o poți amplasa și în locuri mai umbroase. De asemenea, este puțin pretențioasă când vine vorba de udare. Atenție însă: Sansevieria nu tolerează vremea rece și este sensibilă la temperaturi sub 12°C. Păstrează-o în interior pe timp de iarnă.
Acestea sunt doar câteva dintre plantele pe care le poți ține în casă, grădină sau balcon, un top 10 plante care sunt ușor de îngrijit. Dar nu te limita la atât, pentru că există plante pe care le poți ține în baie. Ele nu necesită multă îngrijire, dar cel mai bine este să vezi particularitățile fiecăreia și nevoile sale, pentru a le putea menține sănătoase mulți ani de zile.
În timp ce unele rezistă bine la frig și secetă, altele vor muri dacă sunt ținute la prea multă sau prea puțină lumină.