Cum să ceri o mărire de salariu? Inflația din ultima vreme a făcut ca traiul să fie din ce în ce mai dificil. În multe cazuri, salariile au crescut, însă nu destul. Află în rândurile următoare cum să ceri o mărire de salariu și ce greșeli să eviți.
Mulți angajați nu îndrăznesc să ceară o mărire de salariu. Motivele sunt diferite, însă dacă aveți rezultate foarte bune în mod constant și ați făcut mai mult decât este prevăzut în fișa postului, este corect să fiți recompensat și să beneficiați de o mărire de salariu.
Un lucru important pe care ar trebui să-l faceți atunci când doriți să cereți o mărire de salariu este să comparați salariul actual cu cel al altor angajați care au același nivel sau cu salariile altor angajați de la alte companii care au aceleași sarcini cu dumneavoastră.
De asemenea, faceți o retrospectivă și analizați activitatea pe care ați efectuat-o de la ultima mărire de salariu. În acest caz, obțineți statistici specifice, precum situații în care ați făcut mai mult decât a fost necesar în fișa postului. Totodată, în aceeași categorie intră și orele suplimentare, îndrumarea noilor angajați și alte activități.
Atunci când cereți o mărire de salariu, limbajul corpului și încrederea în sine, modul în care vorbiți și articulați cuvintele, este foarte important. Trebuie să arați că știți ceea ce doriți, însă fără a fi arogant. Stați drept, mențineți contactul vizual și abordați o atitudine pozitivă.
Chris Williams a fost vicepreședinte HR Microsoft și director la Resurse Umane timp de trei ani, potrivit profilului său de LinkedIn. Acesta a fost responsabil pentru 32.000 de angajați și salarii în valoare de peste 2 miliarde de dolari. A lucrat cu Bill Gates și alți oameni de succes.
Chris a dezvăluit, într-un articol pentru Business Insider, greșelile pe care angajații le fac atunci când cer o mărire de salariu. Acesta spune că nu trebuie să cerem ajutor decât atunci când am epuizat toate soluțiile pentru rezolvarea unei probleme.
„Când apelezi la cineva pentru ajutor, fii bine pregătit. Acest lucru este valabil pentru orice fel de ajutor, fie că este ajutor pentru îndeplinirea sarcinilor, de ajutor în luarea unei decizii sau chiar ajutor din partea managerului pentru a rezolva o situație dificilă. Înțelege problema, documentează-te, schițează posibile rezolvări. Fă o cerere clară, nu o cerere vagă de ajutor. Nu sunt un mare fan al replicii pe care o folosesc mulți manageri: «Nu veni la mine cu probleme, vino la mine cu soluții». Pe de altă parte, toată pregătirea și documentarea nu numai că te ajută să fii mai clar atunci când ceri ajutor, dar, uneori, îți poate oferi chiar rezolvarea problemei, astfel că nu vei mai fi nevoit să ceri ajutor și vei lua o decizie pe cont propriu”, a precizat Chris.
Citește și: Vestea dimineții în România. Angajaţii care primesc 1.000 de lei în plus la salariu. Cine sunt norocoșii
De asemenea, momentul în care cereți o mărire de salariu este un aspect important, pe care mulți nu îl iau în considerare. Cel mai bine este să evitați perioadele aglomerate în care șeful dumneavoastră are multe lucruri de rezolvat. Abordați-vă șeful atunci când firma a avut o realizare importantă.