24 mai 2022 | 10:11

Cum să alegi doar produse proaspete în supermarketurile din România. Trucurile banale care fac diferența

Diverse
Cum să alegi doar produse proaspete în supermarketurile din România. Trucurile banale care fac diferența
Atunci când mergem în supermarketuri, ne așteptăm să cumpără produse proaspete

Alimentele proaspete vândute în supermarketuri, nu sunt întotdeauna atât de proaspete pe cât ați putea crede. Progresele tehnologice înseamnă că produsele care par atât de suculente ar fi putut fi mai vechi. Vorbim despre fructe, legume și carnea, vândute în supermarketurile din România. De multe ori, merele acelea roșii strălucitoare ar putea fi depozitate de mai bine de un an. Așa că, ar trebui să fim ceva mai atenți când ne facem cumpărăturile. Din fericire, există câteva trucuri care ne pot ajuta să facem pe „detectivii” și să aflăm care produse sunt cu adevărat proaspete.

Trucuri pentru alimente proaspete în supermarketuri

Atunci când mergem în supermarketuri, ne așteptăm să cumpără produse proaspete, acestea să nu fi fost congelate sau conservate. De asemenea, te-ai aștepta ca acestea să fie puse în vânzare cât mai aproape de starea în care s-ar afla în momentul în care au fost culese, prinse sau produse. Așadar, carnea, fructele și legumele care au fost depozitate pentru o perioadă îndelungată sunt cu adevărat proaspete?

Majoritatea fructelor și legumelor pot fi păstrate timp de cel puțin câteva săptămâni, dacă condițiile sunt potrivite. Până la aproximativ 10% din fructele și legumele noastre presupus „proaspete” au provenit din străinătate.

Strugurii pot fi importați din orice parte a lumii, ambalați cu dioxid de sulf pentru a preveni apariția mucegaiului, în timp ce sparanghelul poate proveni din Germania, de exempu, că tot se duc românii la cules.

Calitatea produselor este compromisă

Dar, realitatea este cu totul alta în cazul de față. Calitatea este compromisă și mai mult atunci când fructele sunt culese înainte de a fi complet coapte pentru a fi mai ușor de depozitat și de transportat pe distanțe lungi.

Iar soiurile sunt adesea alese mai mult pentru ușurința de depozitare și transport decât pentru gust. S-au făcut foarte multe cercetări pentru a face ca alimentele să reziste pe distanțe lungi.

Produsele sunt refrigerate cât mai repede posibil după recoltare, astfel încât să se deterioreze mult mai lent. Depozitarea și ambalarea se face în atmosferă controlată.

În genral se face cu niveluri mai scăzute de oxigen și niveluri mai ridicate de dioxid de carbon decât aerul normal, care pot încetini și mai mult deteriorarea. O substanță chimică numită 1-metilciclopropenă (1-MCP) este, de asemenea, utilizată pentru a prelungi și mai mult durata de depozitare a unor fructe și legume. Această substanță chimică blochează unele dintre modificările biochimice care au loc pe măsură ce fructele se coc și se maturizează.

Din păcate, testele arată că fructele rămân tari, iar 1-MCP împiedică, de asemenea, producția de compuși chimici care contribuie la aromă. Cu toate acestea, este deja utilizat pe scară largă pentru mere și, din ce în ce mai mult, pentru alte fructe, cum ar fi avocado și pepeni.

Fructele sunt adesea pulverizate cu fungicide pentru a preveni apariția mucegaiului. Marea majoritate a fructelor și legumelor importate pot fi fumigate cu bromură de metil pentru a respecta reglementările de carantină.

Cum e cu carnea proaspătă?

În condiții de depozitare adecvate, acum este posibil să se păstreze carnea de vită refrigerată până la 140 de zile, iar carnea de miel până la 70 de zile. Este posibil ca unele supermarketuri să aibă în continuare propria carmangerie.

La nivel mondial există o tendință de a distribui carne pre-bucătuită dintr-o locație centrală. Aceasta este apoi fie împachetată în vid, fie plasată în ambalaje speciale cu atmosferă modificată pentru a fi expusă.

Gazele utilizate pentru aceste ambalaje sunt dioxidul de carbon și azotul. Dioxidul de carbon inhibă dezvoltarea microorganismelor, iar azotul este un material de umplutură inert.

Prin adăugarea unei cantități mici de monoxid de carbon în amestecul de gaze, care reacționează cu mioglobina din carne, este posibil să se păstreze o culoare roșie sănătoasă a cărnii, chiar și atunci când aceasta este departe de a fi proaspătă.

Cu toate acestea, utilizarea monoxidului de carbon pentru a schimba culoarea cărnii sau a peștelui nu este permisă în mai multe state, în conformitate cu Codul privind standardele alimentare.

Timpul prelungit de depozitare a cărnii, posibil datorită tehnologiei, prezintă, de asemenea, riscuri pentru sănătate. Bacteriile dăunătoare se pot dezvolta la niveluri periculoase în timp ce alimentele rămân atractive pentru ochi.

Clostridium botulinum este cel mai îngrijorător din cauza bolilor grave pe care le provoacă. Gătitul temeinic ar trebui să ucidă majoritatea bacteriilor. Cu toatea astea, spun specialiștii, este nevoie de o atenție sporită pentru a vă asigura că este gătită bine și pentru a evita contaminarea încrucișată a altor alimente cu bacterii prin intermediul cuțitelor sau a plăcilor de tăiat.

Efectele depozitării asupra fructelor și legumelor

Poate că arată încă perfect, dar fructele și legumele pierd unele vitamine în urma depozitării prelungite. De exemplu, spanacul, își păstrează doar 53% din folat și 54% din caroten după doar opt zile de depozitare la temperatura frigiderului.

Merele păstrate la rece timp de trei luni conțin niveluri mai scăzute de antioxidanți. Odată cu depozitarea îndelungată, acestea își pierd, de asemenea, gustul și aroma. Ele pot deveni „făinoase” rapid dacă nu sunt păstrate la frigider.

Pe măsură ce legumele îmbătrânesc, acestea pot dezvolta mirosuri neplăcute și arome amare, sau pot deveni tari și lemnoase.

Cum ne dăm seama dacă sunt  proaspete

Atunci când mergem în supermarketuri pentru a cumpăra produse proaspete, este bine să știm cum putem face asta. Există câteva trucuri, și sfaturi, dacă vreți, care vă pot ajuta în acest sens, după cum urmează:

Fiți atenți la supermarketuri

Este posibil să găsiți produse de mai bună calitate și mai proaspete la măcelăriile specializate și la magazinele de fructe și legume decât la supermarketul local. Piețele fermierilor pot fi, de asemenea, o sursă de produse proaspete de bună calitate.

Carnea, fructele și legumele organice sunt mai susceptibile de a fi produse la nivel local, iar fermierii organici aleg adesea soiuri mai gustoase, în special pentru fructe.

Consumați fructe și legume de sezon

Acum, când atât de multe produse sunt disponibile pentru cea mai mare parte a anului, este ușor să pierzi din vedere caracterul sezonier al acestora. Fructele și legumele care sunt de sezon sunt susceptibile de a fi mai proaspete, mai gustoase și mai nutritive.

Ceea ce este de sezon la un moment dat variază, evident, în întreaga țară. Există, de asemenea, servicii care livrează cutii cu fructe și legume locale de sezon direct la ușa casei.

Alegeți fructe coapte

Fructele trebuie să aibă o culoare uniformă, cu un aspect strălucitor. Simțiți textura fragedă și mirosiți capătul tulpinii pentru fructele cu sâmburi și capătul florilor pentru mere, roșii și pepeni. Cumpărați numai fructe cu o aromă plină de fructe.

Verificați dacă legumele din supermarketuri sunt proaspete

Legumele verzi ar trebui să fie crocante, nu zbârcite sau galbene. În cazul broccoli și al salatei, verificați dacă nu există putregai la capătul tulpinii. Dacă nu vă place cum arată ceea ce aveți în ofertă, probabil că ar fi mai bine să cumpărați legume congelate sau conservate.

Deși nu sunt la fel de crocante și crocante, legumele congelate își păstrează majoritatea substanțelor nutritive și pot fi mai hrănitoare decât legumele „proaspete” care au fost transportate pe distanțe lungi.

Legumele și fructele la conservă păstrează, de asemenea, majoritatea substanțelor nutritive originale. Acestea au mai puțină vitamina C, dar nivelurile de fibre alimentare, caroten și acid folic nu sunt afectate prea mult de procesul de punere în conserve.

Sfaturi pentru alegerea cărnii proaspete în supermarketuri

Unele tipuri de carne sunt ambalate pe tăvițe de plastic negru acoperite cu folie alimentară. Asigurați-vă că nu există niciun contact cu folia alimentară, deoarece substanțele chimice toxice se pot infiltra în carne.

Decolorarea în jurul osului și un miros de carne veche atunci când ambalajul este deschis sunt semne că carnea nu este proaspătă. Asigurați-vă că produsul ambalat în vid nu și-a pierdut sigiliul, deoarece crește riscul de contaminare cu bacterii dăunătoare.

Concluzie

Ideea este una extrem de simplă, și anume dacă tot dăm niște bani, măcar să cumpărăm exact ceea ce trebuie. Nu de puține ori au existat cazuri în care, așa-zisele produse proaspete vândute în supermarketuri, indiferent din ce gamă, erau de fapt vechi, stricate sau cu termene expirate. Aveți mare grijă, este important să prevenim astfel de lucruri!

Și, în cazul în care nu sutem mulțumiți de supermarketuri, există varianta producătorilor direcți. Da, într-adevăr, vor fi ceva mai scumpe, dar măcar așa știm că sunt proaspete și nu sunt pline de substanțe chimice, dăunătoare, care ne pot afecta sănătatea.

Baftă la cumpărături!

Parteneri
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Cea mai bună rețetă pe bază de pește. Plachie pentru toată familia
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Taxă la bancomate. Anunț pentru toți românii care vor să retragă numerar de la ATM
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
Se dau TICHETE de 500 de LEI pentru foarte MULȚI ROMÂNI! Banii se dau pe 18 NOIEMBRIE
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro