Fructe periculoase, depistate într-un lanț de hipermarketuri. Români, atenție: nu le consumați

Fructe periculoase, depistate într-un lanț de hipermarketuri. Români, atenție: nu le consumați
Fructe periculoase depistate într-un lanț de supermarketuri din România

Câteva fructe au fost depistate ca fiind foarte periculoase. Acestea au fost găsite într-un lanț de hipermarketuri din România. Clienților care le-au cumpărat în perioada le este sugerat să nu le consume.

Fructe periculoase depistate într-un lanț de hipermarketuri din România

Un lot de fructe au fost retrase de la comercializare după ce s-au depistat a fi extrem de periculoase pentru consumatori. Asociația Pro Consumatori a cerut inițial retragerea de pe piață a unui soi de mere care au fost vândute într-un hipermarket din Capitală, după ce s-a constatat că sunt acoperite cu un strat de ceară care nu poate fi identificat. Specialiștii susțin că învelișul neindentificat poate provoca alergii puternice în cazul persoanelor mai sensibile. Merele în cauză au fost importate din Italia și au fost puse la vânzare cu 9.99 de lei/kg.

Acestea fac parte din soiul Red Delicios și erau acoperite cu un strat subțire de ceară a cărei proveniență nu este cunoscută încă. Ambalajul acestora arăta mențiunea „produse ceruite”, spun reprezentanții APC, dar nu se specifică tipul de ceară sau dacă este comestibilă sau nu. „Prin răzuirea unui măr din lotul respectiv cu o lamă de cuţit s-a constatat existenţa ceruirii, fără a se putea identifica tipul de ceară, acest lucru fiind posibil doar printr-o analiză de laborator, operaţie care nu mai este posibilă în următoarele 5 zile”, spun cei de la Asociaţia Pro Consumatori.

Reprezentanții APC fac astfel trimiterea către o carte de specialitate unde intervin mai multe detalii cu privire la ceara în cauză care poate să fie extrem de periculoasă pentru organism, chiar cancerigenă. „Solicităm în mod public retragerea de la vânzare a lotului respectiv până la clarificarea tipului de ceară folosit pentru acest soi de mere în vederea menţionării pe eticheta acestuia pentru ca fiecare consumator de astfel de mere să poată lua decizii de achiziţionare în cunoştintă de cauză”, spun reprezentanţii Asociaţiei.

Tipuri de ceară – netoxică

„Exista insa si multe companii care sustin ca utilizeaza numai ceara fabricata din ingrediente naturale, care nu dauneaza sanatatii. Ceara organica de pe fructe este de obicei alcatuita din ceara de albine si nu contine conservanti artificiali, fungicide sau ingrediente pe baza de petrol. Totusi, cel mai bine este sa cumperi fructe de sezon si din locuri sigure, pentru a elimina orice fel de risc. Indicat este sa cumperi fructe organice sau pe cat posibil din locuri unde cunosti producatorul sau macar comerciantul. Daca insa nu ai astfel de posibilitati, exista o metoda simpla de a elimina ceara de pe fructe, si anume prin spalare atenta, insa nu toate tipurile de ceara cedeaza la spalarea cu apa simpla. Astfel, ai nevoie de o perie, bicarbonat de sodiu si sucul de la o lamaie”, arată sfatulmedicului.ro.