01 dec. 2023 | 07:58

Cum s-a făcut Marea Unire pe 1 Decembrie 1918. Discursul lui Iuliu Maniu: „Pentru a întemeia pentru vecie România unită şi mare”

Politică
Cum s-a făcut Marea Unire pe 1 Decembrie 1918. Discursul lui Iuliu Maniu:
Cum s-a făcut Marea Unire pe 1 Decembrie 1918. Pledoaria ținută de Iuliu Maniu, în plenul Adunării Naționale.

Se împlinesc 105 ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Românii celebrează pe 1 decembrie Ziua Națională a României. Cum s-a înfăptuit ea, de fapt, în anul 1918 și ce discurs a fost susținut de marele om politic Iuliu Maniu în plenul Adunării Naționale.

Cum s-a făcut Marea Unire pe 1 decembrie 1918

1 decembrie reprezintă cel mai important moment din istoria României moderne. La această dată, cetățenii români sărbătoresc Marea Unire sau Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Cum s-a înfăptuit ea, însă.

În anul 1859, avusese loc Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească. La vremea respectivă, Regatul României, condus de Carol I, apoi de Ferdinand, tocmai ieșise din război învingător, alături de aliații săi. Câștigase o poziție importantă în sud-estul continentului european.

Citește și: Cum s-a „sărbătorit” 1 Decembrie în 1989. Pe vremea lui Ceauşescu, ziua arăta cu totul altfel

Al doilea moment important în istoria României

Prima provincie românească ce s-a unit cu România, în ciuda amenințărilor pe care le primea din partea Rusiei și a Ucrainei, a fost Basarabia. Aceasta și-a proclamat independența pe 24 ianuarie/6 februarie 1918. Demersul a fost aprobat cu majoritate de voturi de Sfatul Țări, pe 27 martie/9 aprilie 1918.

Pe 15/28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei a decis în unanimitate „unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru cu regatul României”, potrivit volumului „Istoria României în date”, publicată în anul 2003.

Transilvania și-a dorit să fie „printre naţiunile libere”

După înfrângerea Puterilor Centrale și prăbușirea Austro-Ungariei, mișcarea națională a românilor din Ardeal a devenit mai pronunțată, în toamna anului 1918. O declarație redactată de omul politic Vasile Goldiș arăta că Transilvania dorește să se numere „printre naţiunile libere”.

Comitetul Executiv al Partidului Naţional Român, întrunit la Oradea, a adoptat în unanimitate declarația lui Vasile Goldiș, pe data de 29 septembrie/12 octombrie 1918, potrivit sursei citate. Omul politic a cerut „afirmarea şi valorificarea drepturilor, nestrămutate şi inalienabile, la deplina viaţă naţională”.

Citește și: Cine a fost Ioan Broșu, cel care a strigat prima oară ‘Trăiască România Mare’ pe 1 decembrie 1918, ziua visului împlinit

Discursul lui Iuliu Maniu în plenul Adunării Naționale

Marele om de stat Iuliu Maniu s-a implicat, la rândul său, în susținerea proiectului de rezoluție al Unirii, la Alba Iulia, ce prevedea alăturarea Transilvaniei, dar și a Banatului, Crişanei şi Maramureşului.

„Este de ajuns să pun în vederea Onoratei Adunării Naționale, că unirea tuturor Românilor într-un singur regat și într-un nedespărțit Stat este nu numai un ideal sfânt, isvorât din trecutul nostru și din Comoara vieții noastre sufletești, ci este și un drept indiscutabil al nostru, în baza ființei noastre naționale unitare.

Noi, fiii Națiunei Române de pretutindeni, suntem de aceeași obârșie, de aceeași fire, cu o singură și unitară limbă și cultură și suntem încălziți de aceleași tradiții sfinte și de aceleași aspirații mărețe. (Aplauze îndelungate).

Când toate acestea sunt unitare, poate încerca cineva, să împiedice manifestarea aceste unități și în ce privește viața politică, sufletește de mult înfăptuită? (…)

Din aceste considerații rog Onorata Adunare Națională să primească proiectul nostru de rezoluție, (primim, primim! Urale îndelungate), pentru a întemeia pentru vecie România unită și mare și a înstăpâni pentru totdeauna o adevărată democrație și deplină dreptate socială! (Urale nesfârșite. Primim unanim! Trăiască România Mare! Aplauze frenetice)”, este doar o parte a discursului lui Iuliu Maniu în plenul Adunării Naționale.

În urma acestei pledoarii, dar și a altora (a președintelui Consiliului Naţional Român Central, Ştefan Cicio-Pop și a lui Vasile Goldiș), Rezoluția de unire a fost adoptată în unanimitate. Momentul a rămas până astăzi unul de deosebită importanță în istoria României.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Tunelul care va lega Europa de Africa. Când vei putea să călătorești cu trenul din Spania în Maroc
Click.ro
Elveția a câștigat Eurovision 2024, ediție controversată din cauza războiului din Gaza. Nemo a spart trofeul, publicul a huiduit EBU
Digi24
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din ce în ce mai mulți Putini în lume”
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Mulți oameni nu respectă aceste reguli. Ce trebuie să faci înainte de analize
EVZ.ro
Adevărul despre Andreea Liptak, după 12 ani! De ce a plecat din televiziune! A fost sau nu dată afară!
Spynews
SEMAFOARELE se schimbă definitiv. NOILE REGULI de circulație pentru șoferi
Capital.ro
Domeniul din România care are criză de angajați, în ciuda salariilor atractive. Bani "în mână" între 4.000 și 14.000 de lei
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Regula 30-30-30-10 a banilor. Ne mărește pensia și veniturile
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cine este Nemo, artistul elvețian care a câștigat Eurovision 2024. A spart trofeul pe scenă la câteva secunde după ce l-a primit / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro