Cum recoltezi corect semințele de la castraveți pentru anul următor. Mulți dintre noi vrem să cultivăm aceste legume delicioase și sănătoase anual, așa că este esențial să știm care sunt pașii de urmat pentru o recoltă bogată. Iată unde greșim atunci când strângem semințele mici de la castraveți. Te-ai fi gândit la asta?
Toamna este anotimpul preferat al gospodinelor desăvârșite. Multe dintre ele prepară dulceață și zacuscă pentru la iarnă, culeg fructele din pomi sau via și strâng culturile de pe câmp. Acum că septembrie a sosit, trebuie să aducem în discuție și cum se face o recoltare corectă a semințelor de castraveți pentru anul următor. Gustul delicios și hrănitor al castraveților ne determină să cultivăm aceste legume anual, așa că ar fi bine să știm ce trebuie să facem.
Regula de bază pe care trebuie să o avem mereu în vedere este următoarea: recoltarea semințelor se face doar de la soiurile de plante perfect sănătoase. Cele care sunt pline de bube sau bacterii trebuie ocolite.
Un alt secret dezvăluit de specialiști constă în faptul că putem recolta semințele de la castraveții pe care îi avem deja în grădina de legume. Astfel, vom ști sigur că recolta de anul viitor va fi la fel de sănătoasă și de bogată. Horticultorii nu recomandă folosirea castraveților care nu provin din propria grădină și a căror proveniență nu o știm. Dezavantajul este că legumele vor fi de mărimi diferite și producția va fi scăzută.
Primul pas pe care trebuie să îl luăm în considerare atunci când vrem să recoltăm semințele de castraveți este analizarea legumelor. Acestea trebuie să fie sănătoase, să nu aibă puncte negre pe ele. Dacă totul este în regulă, atunci putem lăsa castraveții să ajungă la maturitate.
Mai există un mic secret, pe care multă lume nu-l cunoaște. Semințele se recoltează la aproximativ șase săptămâni după ce ar fi fost bune de consum. Mai exact, vom recolta semințele doar atunci când vor avea o culoare galbenă-aurie.
Odată adunate legumele, trecem la extragerea semințelor. Operațiunea trebuie făcută manual. Începem prin tăierea castraveților pe jumătate, în lungime. Cu o lingură extragem semințele, după care le punem într-o strecurătoare, pentru a le spală și pentru a îndepărta restul de pulpă ce le leagă.
După ce am curățat bine semințele, va trebui să le punem la uscat pe o bucată de ziar sau lemn. Semințele castraveților trebuie lăsate să se usuce în aer liber, timp de trei săptămâni. Foarte important de menționat este faptul că semințele se rotesc zilnic, pentru a împiedica lipirea acestora. Dacă sunt ude, vor mucegăi și nu mai iese răsad din ele la anul. Este greșeala majoră care ți le strică definitiv!
La final, după uscarea semințelor de castraveți, mai ai două chestii de făcut. Acestea trebuie puse într-o pungă de hârtie sau într-un plic, apoi depozitate într-un spațiu răcoros și lipsit de umezeală.