Un mănunchi de plante aromate poate face minuni în rețetele tale preferate, așa că te vom învăța cum să depozitezi ierburile tocate mai mult timp. Acestea pot fi utilizate atât la prepararea ciorbelor și tocănițelor, cât și la deserturi, sucuri etc. Pentru un smoothie delicios și sănătos, congelează frunze de mentă sau flori de limba-mielului în cuburi de gheață. Rezultatul te va da pe spate, vei face așa mereu.
Depozitarea ierburilor parfumate la congelator este o metodă prin care poți păstra culoarea și aroma intacte. Atenție, însă! Trucul nu este potrivit pentru plantele pe care vrei să le folosești în scop medicinal, ci doar verdețurile pe care le vei pune în mâncare. Pot fi congelate tipurile care au frunzele foarte fine sau un conținut mare de apă, cum ar fi fenicul; mărar; tarhon; coriandru; chives; pătrunjel și busuioc. Iată cum trebuie să procedezi.
Congelează în vase pentru cuburi de gheață ierburile pe care vrei să le folosești în cantități mici sau să le adaugi în mâncare în ultimul moment. Spală bine plantele proaspete și parfumate cu multă apă rece, apoi toacă-le fin. Pune câte o lingură de verdeață în fiecare segment al vasului, adaugă un pic de apă și pune-le la congelator. Când cuburile sunt înghețate, transferă-le în pungi de plastic etichetate și ține-le în congelator câteva luni.
De asemenea, poți congela și plante întregi, dacă vrei să le folosești în cantități mai mari. După ce speli un buchet, usucă ierburile pe un prosop de hârtie absorbantă, apoi adună-le iar într-un mănunchi pe care îl depozitezi într-o pungă de plastic la congelator. Reține că plantele congelate devin casante, așa că, înainte de a le folosi în ciorbe, ghiveci etc., apasă punga cu palma pentru a le zdrobi.
Citește și De ce să pui tufe de cimbru printre straturile de legume. Grădina ta se va schimba total
O altă metodă foarte eficientă și practică de a depozita ierburile tocate sunt vasele de plastic. Tot ce trebuie să faci este să congelezi o cantitate mai mare de plante într-un recipient mic de plastic. Etichetează verdețurile ca să nu le confunzi și scoate câte un pachet atunci când vrei să gătești ceva bun. Familia va fi foarte încântată de cât de parfumată este mâncarea făcută de tine.