De ce să pui tufe de cimbru printre straturile de legume? Cimbrul este o plantă valoroasă, cu beneficii culinare și medicinale. Dar asta nu e tot! Există cel puțin șase motive pentru a cultiva tufe de cimbru printre straturile de legume, în grădina ta. Dacă nu știai, grădina ta se va schimba total. Așa că, dacă ești pasionat de grădinărit, ai ajuns la locul potrivit. Vei afla de ce să pui tufe de cimbru printre straturile de legume, sau în orice loc unde ai culturi.
Această plantă mediteraneană face parte din familia mentei. Fie că-ți place cimbrul târâtor, cimbrul comun, cimbrul de lămâie sau cimbrul francez, vei găsi o varietate care să se potrivească nevoilor tale. Este rezistentă la frig și tolerantă la secetă.
Plantarea în comun este o strategie de grădinărit care constă în plasarea unor culturi diferite împreună pentru a spori creșterea și calitatea. Cimbrul este o plantă perenă rezistentă care preferă mediile mai uscate și mai nisipoase.
Deși o varietate de plante aromatice, și chiar și flori, cum ar fi gălbenelele și năuturile, pot fi adesea plantate împreună, anumite tipuri, cum ar fi pătrunjelul, coriandrul, tarhonul, busuiocul și arpagicul preferă un sol mai umed și nu ar trebui să fie plantate direct cu cimbrul.
Tufele de cimbru iubesc temperaturile calde. Planta este tolerantă la secetă și necesită relativ puțină întreținere. Dacă nu știai, există cel puțin 300 de soiuri de cimbru. Tufele de cimbru, ca și alte ierburi aromatice, funcționează bine cu multe plante de grădină în stimularea apărării și creșterea.
Tufele de cimbru pot înflori alături de rozmarin, salvie, măghiran și oregano în grădina de plante aromatice. De asemenea, este o plantă însoțitoare excelentă în grădina de legume.
Oferă mai multe beneficii decât primește. Unii dintre cei mai buni companioni pentru cimbru sunt:
Tufele de cimbru funcționează ca un factor de descurajare a viermilor. Cimbrul plantat între rândurile de căpșuni poate ajuta la înăbușirea buruienilor și poate oferi o acoperire a solului pentru a ajuta la menținerea umidității acestuia.
Culturile de Brassica, cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles, varza kale, conopida și varză napi, pot atrage viermi de varză, lopeți de varză, molii de varză, afide și gândaci de purici.
Tufele de cimbru funcționează nu numai ca un repelent eficient împotriva majorității acestor insecte dăunătoare, ci și ca o momeală pentru gărgărițe, care pot consuma peste 50 de afide pe zi, servind în același timp ca polenizatori ai culturilor.
Tufele de cimbru suntun repelent natural împotriva viermelui de tomate, care este cel mai dăunător dăunător de grădină al plantei de tomate, precum și împotriva muștelor albe.
Plantează tufele cimbru în apropierea roșiilor pentru a le spori apărarea, precum și pentru a le spori aroma atunci când se coc.
Cimbrul este o bună plantă de companie pentru această plantă de noapte, deoarece servește ca un factor de descurajare organic pentru moliile de grădină.
Împreună cu mușețelul și busuiocul, tufele de cimbru pot îmbunătăți aroma tuberculilor de cartofi.
De asemenea, cimbrul poate atrage insecte benefice, cum ar fi viespile parazite, pentru protecție împotriva dăunătorilor, cum ar fi gândacul de Colorado al cartofului, care vă poate decima recolta.
Dacă ai un tufiș de afine, plantează și tufele de cimbru în apropiere pentru a atrage albinele pentru polenizare.
Afinele pot necesita o aciditate mai mare a solului, dar cimbrul se poate dezvolta într-o gamă largă de pH-uri, ceea ce îl face o plantă rezistentă și utilă.
Plantarea cimbrului în apropierea șaloturilor poate ajuta la îmbunătățirea și sporirea aromei acestora.
Dacă ai un tufiș de trandafiri pe care nu reușești să îl ferești de muște negre și afide, tufele de cimbru sunt un companion excelent pe care să o ai în apropiere.
Această plantă nu necesită multă îngrijire. În general cei care cultivă tufe de cimbru se orientează spre plantele care nu au nevoie de multă atenție.
Recolteaz-o des pentru a o menține în mod natural. În caz contrar, taie tulpinile lemnoase la jumătate în fiecare toamnă.
Cimbrul este adesea folosit în remediile naturale. Fiind o plantă antivirală, este deosebit de util în cazul simptomelor de răceală comună, tuse și infecții bronșice.
Se poate face un elixir din salvie și cimbru, care este ușor de făcut acasă. Este, de asemenea, un antiseptic puternic pentru tăieturi, zgârieturi, acnee sau mușchi dureroși.
Poți cumpăra uleiul esențial sau caută produse naturale care conțin timol, ingredientul activ. Sau încearcă să-ți prepari propriul ulei infuzat de cimbru.
Poate fi folosit ca ulei culinar în bucătărie, direct pe piele ca hidratant sau unguent dezinfectant, sau într-un unguent.
Această plantă mediteraneană poate fi folosită atât proaspătă, cât și uscată în bucătărie. Este folosit în mod popular într-un amestec de ierburi uscate pentru păsări de curte sau în amestecul de condimente.
Pentru ceva diferit, încearcă să prepari fursecuri cu calendula și cimbru sau conserve de cireșe negre cu cimbru.
Această plantă cu flori atrage o mare varietate de polenizatori și este favorizată în special de dantelării, o insectă benefică, pentru habitatul de depunere a ouălor.
Larvele de dantelă sunt prădători vorace de afide, muște albe, omizi de molii de varză și multe altele.
Se recomandă să se planteze tufe de cimbru la marginea grădinii de legume și sub pomii fructiferi.
Mirosul puternic al acestei plante confundă dăunătorii care își adulmecă culturile preferate pentru a le devora.
Acesta este un alt motiv pentru care se plantează în jurul perimetrului grădinii de legume și sub pomii fructiferi.
Reducerea eroziunii solului este un obiectiv important în grădini. Rădăcinile au un obicei de creștere profund și fibros care este perfect pentru a crește pe pantele predispuse la eroziune.
Fiind o plantă perenă, pornirea ei din semințe este o practică lentă. Cu toate acestea, dacă nu ai bani și nu dorești să cumperi răsaduri, cultivarea din semințe este ușoară.
În plus, poți fi sigur că plantele tale au fost cultivate fără chimicale.