Cum pui corect castraveți murați în saramură. Trucul pentru a nu deveni moi: trebuie să-l știe toate gospodinele

Cum pui corect castraveți murați în saramură. Trucul pentru a nu deveni moi: trebuie să-l știe toate gospodinele
Cum pui corect castraveți murați în saramură. Trucul pentru a nu deveni moi: trebuie să-l știe toate gospodinele

Toamna se apropie cu pași repezi, iar gospodinele nu mai contesc cu preparatele lor de pus în cămară. Este vremea castraveților murați, ai cărui mod de preparare vi-l detaliem mai jos.

Castraveți murați, mod de preparare

Se spală castraveții și se pun în apă rece, puțin sărată, 10 grame de sare la un litru de apă, și se țin cam trei ore până ce devin elastici. După această operație, castraveții se spală încă o dată foarte bine și si se așează în borcane.
Murătoarea se face așa: se calculează 20-25 g de sare mare, neiodată, pentru un litru de apă, iar la 10 litru se pune un mănunchi de cimbru și mărar, 2-3 foi de dafin, 7-8 frunze de vișin, 2 ramuri cu frunze de țelină și 20-30 de boabe de piper.

Această apă împerună cu mirodeniile se pune la fiert și se lasă să fiarbă în clocot vreme de 5 minute. Se ia apoi de pe foc și se lasă să se domolească 5 minute, după care se toarnă cu polonicul peste castraveții puși în borcane. Murătoarea se calculează să fie jumătate din gramajul borcanului adică pentru un borcan de 800 de ml se calculează 400 ml de murătoare.

Conservați astfel, castraveții poți ține doi ani

Cu murătoarea fierbinte peste castraveți se lasă borcanele în bucătărie vreme de 48 de ore, după care, într-o oală se răstoarnă murătoarea. Răsturnarea e simplă: se țin degetele ca și capac la borcan și se răstoarnă astfel doar zeama, castraveții rămânând intacți în borcane. Murătoarea scursă din borcane se pune la fiert. Între timp însă, borcaneșe se țin sub jetul de apă rece, să se spele orice urmă de ferment.

Se curăță apoi usturoiul și se taie cățeii în 2 sau 3 felii și se pun peste castraveți, în borcane. Apoi, la fiecare borcan se pun următoarele: un vârf de cuțit de piper măcinat, 1 lingură de boabe de muștar și hrean curățăt și tăiat pe lungime, care se pune în formă de cruce peste castraveți, ca să îi țină bine.

Murătoarea care a fiert încă 10 minute se pune așa, fierbinte și tulbure, peste castraveți, și se capsează borcanele. Acestea pot fi duse apoi imediat în pivniță. Conservați astfel, castraveții vor ține chiar și doi ani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI