Cum pui castraveți în oțet. Rețeta autentică a gospodinelor din Lipova

Cum pui castraveți în oțet. Rețeta autentică a gospodinelor din Lipova
Cum pui castraveți în oțet. Rețeta autentică a gospodinelor din Lipova

Dacă încă nu ați pus castraveciori la oțet pentru cămară și sunteți în căutarea unei rețete autentice, metoda gospodinelor vă poate veni în ajutor. Se apropie toamna, așadar gospodinele își pregătesc cămara cu tot soiul de bunătăți.

Ingrediente castraveciori în oțet

  •  castraveţi 10,000 kg
  • oţet 1,000 l
  • sare 0,250 kg
  • usturoi 0,100 kg – arpagic 0,500 kg
  • hrean 0,050 kg – tarhon 1 leg.
  • mărar uscat 1 leg.
Rețeta autentică a gospodinelor din Lipova pentru castraveți murați
Rețeta autentică a gospodinelor din Lipova pentru castraveți murați

Cum se pun la borcan castraveciorii în oțet

Mai întâu se aleg castraveții proaspăt culeși, verzi, tari, neloviți sau mănați, se spală și se lasă la zvântat. Se opăresc apoi în oțet diluat cu apă clocotită cu sare (1 litru de oţet la 2 litri de apă). După ce aceștia s-au răcit, se așază în borcane și se adaugă printre rânduri arpagicul și usturoiul curățat, hreanul, frunzele de tarhon și mărarul. Apoi, se toarnă oțetul rece și se leagă borcanul la gură. După 10-12 zile se scoate oțetul, se dă în fiert, iar după ce s-a răcit, se toarnă la loc peste castraveți. Borcanul se leagă la gură și se păstrează în cămară sau în pivniță. De asemenea, se pot pune și frunze de vișin.

Dacă ați pus la borcan castraveții murați, vă învățăm cum să puneți la borcan și ardei iuți.

Ingrediente

  • 120 g ardei iuți
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță zahăr
  • 130 ml oțet
  • 1-2 fâșii de hrean

Mod de preparare

Se spală ardeii și se șterg, Se verifă să nu aibă defecte, trebuie să fie crocanți. Se așază apoi cu grijă ardeii iuți în borcan și dacă este nevoie se taie codița, astfel încât să încapă cât mai bine. Borcanele se sterilizează. Pe lângă ardei, mai adăugați și două fâșii de hrean, care ajută ardeii iuți să se mențină crocanți. Se pune deasupra sare și zahărul și se toarnă oțetul de 9%. Oțetul este rece, el nu trebuie încălzit sau fiert. Se scutură puțin borcanul să iasă aerul și se pune capacul, pe care îl strângeți bine. După 1-2 zile, se mai pot scutura borcanele închise pentru a se dizolva sarea și zahărul. Se pun în cămară, iar murarea lor durează între 3-6 săptămâni.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI