31 ian. 2024 | 12:38

Cum primești despăgubiri dacă trenul are întârziere. Ce trebuie să știe toți românii

Stiri social
Cum primești despăgubiri dacă trenul are întârziere. Ce trebuie să știe toți românii
Ce trebuie să știe toți românii

Călătoriile cu trenul, deși pot oferi experiențe plăcute în anumite condiții, pot deveni imprevizibile din diverse motive. Întârzierile sunt o realitate, mai ales în România, iar puțini călători sunt conștienți de drepturile lor în astfel de situații.Cum primești despăgubiri dacă trenul are întârziere? Lucrurile sunt foarte simple.

Românii pot să ceară despăgubiri de la CFR Călător

Dacă te aflai în situația în care trenul tău suferă o întârziere semnificativă, este important să știi că poți solicita despăgubiri din partea CFR. 

Vezi și: Bulgaria poate, România nu. Ce prețuri au vecinii în sezon estival

Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul cfrcalatori.ro, călătorii au dreptul să ceară despăgubiri în cazul unor întârzieri notabile, iar cuantumul acestora este determinat în funcție de durata întârzierii și tariful biletului.

În cazul în care întârzierea trenului se întâmplă din cauza transportatorului, CFR oferă compensații proporționale cu gradul de deranj. Astfel, despăgubirea poate atinge:

  • 25% din prețul biletului în cazul unei întârzieri cuprinse între 60 și 119 de minute;
  • 50% din prețul biletului în cazul unei întârzieri de 120 de minute sau mai mult.

Există însă și situații în care nu se acordă despăgubiri, cum ar fi în cazul în care călătorii sunt informați cu privire la întârziere înainte de cumpărarea biletului sau dacă întârzierea nu depășește 60 de minute în cazul continuării călătoriei la bordul unui alt tren sau prin redirecționare. 

Vezi și: Veste importantă pentru români. Când deschide Bulgaria sezonul estival

De asemenea, nicio despăgubire nu va fi acordată dacă valoarea acesteia este mai mică de echivalentul a circa 20 de lei.

Cum primești despăgubiri dacă trenul are întârziere.

Procedura de obținere a despăgubirii presupune depunerea unei cereri la transportatorul emitent al legitimației de călătorie.

Responsabilitatea pentru acordarea despăgubirilor revine transportatorului care emite legitimația de călătorie. 

Cererea de despăgubire pentru întârziere trebuie înaintată transportatorului emitent al legitimației de călătorie, dar poate fi, de asemenea, depusă la oricare dintre transportatorii implicați în contractul de transport, aceștia urmând să o transmită transportatorului responsabil de soluționare.

Vezi și: Trenul care îţi dă voie să călătoreşti în zeci de ţări europene cu un singur bilet. CFR anunţă reduceri importante

 Informațiile referitoare la numele și adresele transportatorilor pot fi identificate pe site-ul www.railpassenger.info. În cazul în care este necesară obținerea de informații suplimentare, este recomandat să specifici o adresă de e-mail în cererea de despăgubire, pentru a putea fi contactat.

Termenul maxim pentru depunerea cererii de despăgubire pentru întârziere la unul dintre transportatorii participanți la contractul de transport este de până la 2 luni de la încheierea călătoriei sau de la data expirării biletului. Un răspuns la cererea de despăgubire va fi transmis de către transportatorul emitent al legitimației de călătorie într-un interval de o lună până la cel mult 3 luni, în cazul în care sunt necesare documente suplimentare pentru soluționare.

Formularul dedicat pentru cererea de despăgubire pentru întârziere poate fi obținut în stațiile și agențiile de voiaj unde se comercializează bilete pentru traficul internațional sau poate fi descărcat de pe site-ul CFR Călători. Pentru a beneficia de despăgubire, este esențial ca cererea să conțină menționată durata întârzierii trenului, validată de personalul căii ferate din stația în care s-a înregistrat întârzierea.

Vezi și: CFR va introduce „Trenurile Soarelui”. Cât va dura călătoria București – Constanța

Pentru biletele de tip „pass” (Interrail, Eurail, etc.), condițiile specifice de despăgubire sunt impuse de gestionarul ofertei, Eurail Group GIE. În cazul deținerii unui astfel de bilet, se recomandă adresarea în scris sau prin e-mail la CFR Călători la adresa: RelPublic.CALATORI@cfrcalatori.ro.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Ce s-a ales de Dan Bordeianu, fostul iubit al Adelei Popescu. Din ce face bani și cu ce se ocupă acum actorul celebru din telenovele
Click.ro
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander într-un lansator-momâie lăsat de ucraineni în câmp
Digi24
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600 de ani, dar nu a ruginit nici până astăzi
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Piața imobiliară. Locuințele, scumpe în toată țara. Când se pot ieftini
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Informație pentru toți românii cu BULETIN. Ești obligat să respecți dacă pleci din țară în concediu
Capital.ro
Calendar ortodox 12 mai 2024. Duminica închinată Sfântului Apostol Toma
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
ANUNȚ despre FLORIN PIERSIC! APROPIAȚII actorului au dat VESTEA
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro