Căpșunile sunt unul dintre cele mai populare fructe care pot fi cultivate acasă. Aceste fructe de pădure super dulci sunt perfecte pentru a fi devorate proaspete sau transformate în gemuri, jeleuri și plăcinte incredibile. Și, contrar credinței populare, această cultură perenă este de fapt o cultură simplă de cultivat și întreținut. Așa că, citește mai departe și află secretul grădinarilor profesioniști, despre cum poți să ai căpșune până în toamnă în curtea ta.
Unul dintre cele mai bune aspecte ale cultivării căpșunilor este faptul că acestea sunt o cultură perenă. Spre deosebire de plantele din grădina de legume care trebuie replantate cu fiecare nou sezon de creștere, căpșunile sunt o cultură perenă care revine an de an. De fapt, prin simpla replantare a unor porniri proaspete de la plantele existente la fiecare câțiva ani, puteți menține un pat productiv la nesfârșit.
Dar când vine vorba de succesul în cultivarea căpșunilor, totul începe cu cunoașterea soiurilor potrivite pentru nevoile dumneavoastră și cu plantarea lor în locul potrivit, cu nutrienții și acoperirea de care vor avea nevoie pentru o creștere și o durabilitate pe termen lung.
Există două tipuri principale de plante de căpșuni pe care le puteți cultiva. Când vine vorba de tipurle plantei, vorbim așadar de cele care se cultivă în luna iunie, precum și cele permanente, și ambele pot fi suculente, dulci și delicioase. Ambele pot oferi producții destul de mari în fiecare an. Dar ceea ce le diferențiază este modul și momentul în care își produc recoltele. Ținând cont de acest lucru, iată o privire asupra diferitelor tipuri de căpșuni pe care le poți cultiva și cum poți să ai căpșune până în toamnă în curtea ta.
Clima va determina momentul în care doriți să plantați căpșunile. Pentru zonele cu ierni reci, plantarea se face cel mai bine la începutul primăverii. Dacă locuiți într-un climat mai cald, cu ierni mai temperate, plantați la sfârșitul toamnei pentru o primă recoltă la începutul primăverii următoare.
Vezi și: Ce este interzis să plantezi lângă căpșuni. Se va strica toată recolta
Când plantați, nu uitați că primul sezon va produce întotdeauna boabe mai mici și o recoltă mai mică, air un alt element importat, este că, la fel ca multe plante perene, căpșunile au nevoie de puțin timp pentru a se dezvolta și a-și stabili rădăcinile. Dar, odată ce o fac, pot produce o recoltă destul de mare.
Un pas important, dacă vrei să ai căpșune până în toamnă în curtea ta, este procesul de prelungire al perioadei de producere a fructelor, și anume defolierea, proces ce poate îmbunătății considerabil producția de căpșune. Asta înseamnă că va trebui să te ocupi de tunderea frunzelor pentru prelungirea perioadei de rodire, și nu oricum, ci în două etape.
Vezi și: Truc pentru căpșuni proaspete mai multe zile. Ce trebuie să faci cum ajungi cu ele acasă
Pe perioada iernii, dacă nu vrei să ai surprize, mută-ți ghivecele într-un garaj, hambar sau subsol neîncălzit, dar nu în condiții de frig intens. Lasă plantele să intre în repaus vegetativ. Va trebui în continuare să le uzi ocazional pentru a le ajuta să nu se usuce complet. Pe măsură ce primăvara și amenințarea înghețului sau a gerului se diminuează, mută plantele din nou în aer liber.
Nu uita să aduci înapoi în casă căpșunele în serile extrem de reci sau în serile în care se preconizează îngheț. Fertilizează cu un amestec de îngrășăminte universale 10-10-10-10 la începutul primăverii pentru a furniza plantelor în ghiveci substanțe nutritive.