Vrei să te bucuri și tu de o cultură bogată de fructe în acest an? Playtech Știri îți explică ce este interzis să plantezi lângă căpșuni. Trebuie neapărat să ții cont de acest detaliu, dacă vrei ca plantele să nu moară timpuriu. Iată despre ce este vorba!
Căpșunile sunt plante ușor de cultivat, care de obicei se răspândesc fără să fie nevoie să plantezi răsaduri în plus. Au obiceiul de a crește abundent. În condiții favorabile, plantele de căpșuni pot să conducă la recolte foarte bogate. Există câteva detalii de care trebuie să ții cont neapărat. Altfel, riști ca răsadurile să moară înainte de a produce fructe.
În funcție de soi, căpșunile pot să producă fructe de la sfârșitul primăverii până la începutul lunilor de vară și chiar în toamnă. În climatele reci, plantele ar trebui răsădite la începutul primăverii. În teritoriile calde, se pot planta inclusiv toamna. În general, este bine să ții cont de solul în care le pui.
Căpșunile au nevoie de pământ bogat și umed, pentru a se dezvolta sănătos. Poți să adaugi mulci la rădăcinile plantelor, după ce le-ai pus în sol. În acest fel, menții temperatura la nivelul rădăcinilor căpșunilor, reții umiditatea, reduci probabilitatea de creștere a buruienilor și menții viitoarele fructe deasupra solului.
Nu folosi niciodată în acest sens fâșii de plastic negru, fiindcă va crește temperatura solului. Producția optimă necesită pământ mai rece. Totodată, mai există un detaliu important de care să ții cont: nu planta căpșuni în solurile în care au crescut roșii, ardei sau vinete, deoarece aceste plante sunt susceptibile de verticillium, care poate afecta căpșunile.
Plantele pe care le pui lângă răsadurile de căpșuni sunt foarte importante. De cele mai multe ori, se întâmplă să găzduiască dăunători sau să atragă insecte care au impact negativ asupra fructelor. Unele pot să răspândească chiar ciuperci dăunătoare, boli sau altele.
Dacă vrei să eviți contaminarea cu dăunători a căpșunelor, nu planta lângă ele: roșii, vinete, cartofi, pepeni, ardei, trandafiri și mentă. Unele dintre acestea pot să conducă inclusiv la ofilirea completă a fructelor.
După ce te-ai asigurat că plantele sunt răsădite în zona potrivită, poți aștepta recoltă bogată liniștit. Asigură culturii cel mult 5 cm de apă la rădăcină pe săptămână. Nu uda căpșunile mai mult, fiindcă se vor ofili. În schimb, dacă respecți cantitatea precizată, te vei bucura de fructe cu adevărat suculente.
Te-ar putea interesa și: Truc pentru căpșuni proaspete mai multe zile. Ce trebuie să faci cum ajungi cu ele acasă
În ceea ce privește îngrășământul, ai grijă să nu-l aplici în mod excesiv. Dacă o faci, frunzele vor crește prea mult, iar plantele în sine vor înflori prea puțin. Ai grijă să nu le dai substanțe împotriva dăunătorilor la sfârșitul sezonului rece, fiindcă ar putea să fie distruse pe perioada înghețului.