08 feb. 2022 | 20:55

Cum poți păstra slănina proaspătă timp de câțiva ani. Trucul din bătrâni folosit de străbunii noștri

Diverse
Cum poți păstra slănina proaspătă timp de câțiva ani. Trucul din bătrâni folosit de străbunii noștri

Slănina este un aliment cu tradiție la români, fiind considerat de-a dreptul delicios. Slănina nu lipsește de pe mesele românilor, în special la ocazii de sărbătoare, însă nu foarte multe persoane știu cum s-o depoziteze corect, pentru a se putea bucura de gustul ei chiar și peste luni sau chiar ani. Mergând pe premisa: „Slana bună trece primejdia rea!“, haideți să descoperim împreună cum se conservă acest aliment.

Cum poți păstra slănina proaspătă timp de câțiva ani

Prima metodă de păstrare a slăninei implică ținerea acesteia la sare timp de cinci sau șase zile, după care trebuie scoasă la fum și ținută așa câteva zile, cel mult trei săptămâni, după gustul fiecăruia. Dacă vremea e bândă, iar temperaturile sunt prietenoase (spre exemplu 13 grade Celsius), slanina nu se lasă la afumat mai mult de câteva zile, două, trei, pentru că altfel se va strica.

La capitolul depozitare, există două metode eficiente pentru a păstra slănina în condiții optime chiar pe o perioadă de câțiva ani de zile. Veți avea nevoie doar de o bucată de hârtie de copt clasică, neapărat de culoare închisă și sare de salină, neiodată, calitativă.

Calitatea sării pe care o veți adăuga la slănină reprezintă un aspect esențial, întrucât dacă nu o folosiți pe cea potrivită, slănina nu va avea un gust bun. Ulterior, veți mai avea nevoie de un vas în care să depozitați slănina.

Citește și: Secretul pentru slănina perfect afumată din Ardeal. Mai gustoasă de atât nu poate să iasă

Trucul din bătrâni folosit de străbunii noștri

Se pune slănina în hârtia de copt, se adaugă sare din belșug sau, altfel spus, se acoperă total în sare, se împachetează bine și se depozitează. Slana își păstrează 100% gustul pe o perioadă de un an de zile prin această metodă. De preferat să fie păstrată într-un loc răcoros, cum ar fi beciul.

Pentru a doua metodă, care permite păstrarea slăninei pe o perioadă de maximum cinci ani de zile, aveți nevoie de câteva pungi din plastic, în care veți pune bucățile de slănină.

Tot ce trebuie să faceți este să tăiați bucăți de slănină de 20-30 de centimetri și să le puneți în pungi din plastic, având grijă să scoateți aerul, pe cât este posibil, și să le închideți ermetic, cu nod. Slănina împachetată în pungi se depozitează la congelator. Singurul dezavantaj al acestei metode este faptul că, după congelare, gustul slăninei se modifică în proporție de 20%.