Pe 26 mai sunt organizate alegerile europarlamentare și referendumul propus de Klaus Iohannis pe problemele de justiție. Aceste alegeri sunt importante din mai multe puncte de vedere, dar cel mai important, este să știi cum votezi.
Mai multe organizații au început campanii de informare pe marginea alegerilor europarlamentare de pe 26 mai și asupra procesului de desfășurare. Întrebările sunt multe despre cum votezi la alegerile europarlamentare și la referendum, dar voi încerca să răspund la toate.
Românii vor vota pe 26 mai pentru alegerea unui număr de 33 de membri în Parlamentul European. Cu foarte mici excepții, aceștia vor face parte din partide consacrate, precum PSD, PNL, ALDE, USR-PLUS sau UDMR. Vârsta minimă pentru a participa activa la vot este de 18 ani. Un candidat trebuie să aibă vârsta minimă de 23 de ani.
Dacă vrei să votezi la alegerile europarlamentare și la referendum o poți face la secțiile de votare din localitate în care ești arondat. Dacă ești plecat din țară, vei putea vota la secțiile de votare organizate de către reprezentanțele guvernamentale. În teorie, acestea sunt destul de multe. MAE a promis că sunt organizate aproximativ 190 de secții de votare în afara României. În practică, poți merge la sigur dacă te deplasezi la o ambasadă sau un consulat al României.
Dacă te afli în țară, dar pe 26 mai te afli în alt oraș decât cel de reședință, care îți este trecut în cartea de identitate ca fiind de domiciliu, poți vota pe listele suplimentare la alegerile europarlamentare și la referendum.
Este important de reținut că, în cazul în care domiciliul îți este într-un anumit sector din București, nu poți vota în alt sector. Trebuie să te deplasezi până la secția de votare la care ești arondat. Indiferent de circumstanță, în țară sau în afara ei, pentru a avea drept de vot la iminentele alegeri sau la referendumul pe justiție nu îți trebuie decât un act de identitate valabil, carte de identitate sau pașaport.