Cum pot intra românii nevaccinați în mall, de fapt. Alexandru Rafila a făcut anunțul VIDEO

Cum pot intra românii nevaccinați în mall, de fapt. Alexandru Rafila a făcut anunțul VIDEO
Cum pot intra românii nevaccinați în mall, de fapt

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a afirmat, după ședința de Guvern în care au fost adoptate noile relaxări pentru perioada sărbătorilor că testul negativ de coronavirus va putea fi folosit la intrarea în magazine dacă acesta este inclus în baza de date națională. „Nu discutăm de faptul că cineva vine cu o hârtie pe care scrie numele și faptul că a făcut un test”, a afirmat Rafila.

Cum pot intra românii nevaccinați în mall, de fapt

Alexandru Rafila a declarat:

„Acest test pe bază de antigen, centrele comerciale pot deschide centre de testare. Nu este niciun fel de problemă. Aceste centre de testare trebuie racordate la sistemul informatic național. Te testezi, îți obții pe telefon certificatul verde și intri în magazin.

Testul deja făcut trebuie introdus în baza de date națională. Nu discutăm de faptul că cineva vine cu o hârtie pe care scrie numele și faptul că a făcut un test. Discutăm de un certificat digital Covid care are toate cele trei elemente. Până acum erau doar două. Era vorba de vaccinare și trecere prin boală.

În momentul în care codul acela QR este scanat se certifică momentul testării și faptul că acel test va fi valid în funcție de tipul de test, timp de 48 sau 72 de ore.

Nu e vorba de persoane care umblă cu documente care atestă testarea, ci același QR cod care poate să fie citit la terminalele care există la toți agenții economici sau la toate instituțiile.

Un lucru important este că dăm posibilitatea oamenilor să-și procure lucrurile de care au nevoie și în magazinele obișnuite, pentru că nu poți să spui că doar mâncarea și medicamentele sunt de strictă necesitate. Există multe alte nevoi.

Important este ca magazinele, în funcție de suprafață, să afișeze foarte clar la intrare numărul de persoane care pot pătrunde în magazin, după care urmează o așteptare în spațiul exterior încât să nu existe riscul de infectare în interiorul magazinului și neapărat utilizarea corectă a măștii. Este esențială. Mai ales cu noua tulpină masca devine probabil un element și mai important decât până acum”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Guvernul a aprobat noile relaxări pentru perioada sărbătorilor

De menționat este că Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, noile relaxări pentru perioada sărbătorilor. După ședință, el a spus că aceste măsuri de relaxare depind însă de comportamentul fiecăruia și că dacă numărul cazurilor de coronavirus va crește, restricțiile se vor impune din nou.

CNSU a propus, în cadrul hotărârii de prelungire a stării de alertă, măsuri de relaxare pentru perioada sărbătorilor. Printre ele se numără eliminarea restricțiilor de circulație, renunțarea la mască în spațiile publice deschise neaglomerate sau accesul la mall pe bază de test negativ.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI