Dacă și ție ți s-a întâmplat să faci cozonac și să nu mai aibă același gust și aceeași textură în zilele următoare, înseamnă că nu ai încercat rețeta de cozonac cu aluat opărit. Secretul constă, de fapt, în coca opărită, care face ca aluatul să rămână la fel de fraged câteva zile bune.
Astfel, coca opărită ajută miezul de cozonac să se mențină moale vreme de câteva zile bune. Acest aluat rămâne proaspăt și este dens, dar pufos, menținând umplutura foarte bine. Dacă este acoperit cu un prosop curat, el se poate păstra până la cinci zile.
550 g făină de cozonac
4 gălbenușuri 300 ml lapte gras
25 ml ulei 30 g drojdie proaspăt
100 g unt gras
100 g zahăr coaja rasă de la 1 lămâie și o portocală
1 vârf de cuțit de sare
1 pliculeț zahăr vanilinat
Pentru umplutură
300 g nucă mărunțită
150 g zahăr 150 ml lapte
100 g stafide
1 esență vanilie
1 gălbenuș
1 lingură zahăr brun cu melasă
Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, în special ouăle. Se lucrează într-o bucătărie caldă, în care să nu pătrundă curenții de aer. Se pun 50 de grame de făină într-un castron și 100 ml de lapte clocotit deasupra. Se freacă bine până ce se lichefiază. Lasă aluatul să se răcească, apoi se amestecă cu maiaua și se lasă totul la crescut pentru 20 de minute.
Se freacă gălbenușurile cu sarea, zahărul, coaja de lămâie și portocală, esența, zahărul vanilat și uleiul. Se va obține o pastă și se va adăuga și amestecul de drojdie crescut și gălbenușurile bine frecate.
Se frământă bine, deoarece la început aluatul opărit o să fie foarte lipicios. Atunci când se dezlipește de mâini, înseamnă că frământatul este gata. Acum se poate adăuga untul topit, călduț, nu fierbinte. Se încorporează, luând câte o parte de aluat și punând-o deasupra, pentru a se crea fâșii. Se mai frământă apoi în jur de 20-30 de minute ori până se dezlipește total de mână. Se acoperă și se lasă la crescut pentru o oră și jumătate.
Pentru umplutură, se pune într-o cratiță laptele, zahăr, nuca și stafidele, alături de esențe. Se lasă totul la fiert și se amestecă încontinuu până ce se formează o cremă. Se lasă la răcit până se întinde aluatul. Se unge blatul de lucru șu mâinile cu ulei și se împarte în două bucăți egale. Se întinde bine pe masa de lucru în dreptunghiuri, groase de 1,5 cm. Se pune o jumătate din umplutură pe fiecare dreptunghi, apoi se rulează fiecare bucată ca pe o ruladă, strângând bine marginile, să nu iasă umplutura. Se împletesc cele două bucăți și se așază într-o formă de cozonac. Se acoperă și se lasă la crescut 30 de minute.