09 iul. 2021 | 17:04

Cum păstrezi cozonacul proaspăt mai multe zile. Trucul secret pe care puține gospodine îl știu

Utile
Cum păstrezi cozonacul proaspăt mai multe zile. Trucul secret pe care puține gospodine îl știu
Cum păstrezi cozonacul proaspăt mai multe zile

Dacă și ție ți s-a întâmplat să faci cozonac și să nu mai aibă același gust și aceeași textură în zilele următoare, înseamnă că nu ai încercat rețeta de cozonac cu aluat opărit. Secretul constă, de fapt, în coca opărită, care face ca aluatul să rămână la fel de fraged câteva zile bune.

Cum păstrezi cozonacul proaspăt mai multe zile

Astfel, coca opărită ajută miezul de cozonac să se mențină moale vreme de câteva zile bune. Acest aluat rămâne proaspăt și este dens, dar pufos, menținând umplutura foarte bine. Dacă este acoperit cu un prosop curat, el se poate păstra până la cinci zile.

Ingrediente pentru aluat

550 g făină de cozonac

4 gălbenușuri 300 ml lapte gras

25 ml ulei 30 g drojdie proaspăt

100 g unt gras

100 g zahăr coaja rasă de la 1 lămâie și o portocală

1 vârf de cuțit de sare

1 pliculeț zahăr vanilinat

Pentru umplutură

300 g nucă mărunțită

150 g zahăr 150 ml lapte

100 g stafide

1 esență vanilie

1 gălbenuș

1 lingură zahăr brun cu melasă

Prepararea aluatului

Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, în special ouăle. Se lucrează într-o bucătărie caldă, în care să nu pătrundă curenții de aer. Se pun 50 de grame de făină într-un castron și 100 ml de lapte clocotit deasupra. Se freacă bine până ce se lichefiază. Lasă aluatul să se răcească, apoi se amestecă cu maiaua și se lasă totul la crescut pentru 20 de minute.

Se freacă gălbenușurile cu sarea, zahărul, coaja de lămâie și portocală, esența, zahărul vanilat și uleiul. Se va obține o pastă și se va adăuga și amestecul de drojdie crescut și gălbenușurile bine frecate.

Se frământă bine, deoarece la început aluatul opărit o să fie foarte lipicios. Atunci când se dezlipește de mâini, înseamnă că frământatul este gata. Acum se poate adăuga untul topit, călduț, nu fierbinte. Se încorporează, luând câte o parte de aluat și punând-o deasupra, pentru a se crea fâșii. Se mai frământă apoi în jur de 20-30 de minute ori până se dezlipește total de mână. Se acoperă și se lasă la crescut pentru o oră și jumătate.

Pentru umplutură, se pune într-o cratiță laptele, zahăr, nuca și stafidele, alături de esențe. Se lasă totul la fiert și se amestecă încontinuu până ce se formează o cremă. Se lasă la răcit până se întinde aluatul. Se unge blatul de lucru șu mâinile cu ulei și se împarte în două bucăți egale. Se întinde bine pe masa de lucru în dreptunghiuri, groase de 1,5 cm. Se pune o jumătate din umplutură pe fiecare dreptunghi, apoi se rulează fiecare bucată ca pe o ruladă, strângând bine marginile, să nu iasă umplutura. Se împletesc cele două bucăți și se așază într-o formă de cozonac. Se acoperă și se lasă la crescut 30 de minute.

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Cele trei semne zodiacale care știu întotdeauna ce trebuie să spună. Toți le caută compania
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Statul verifică banii românilor! Riscă pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
RUSIA, PREGĂTIRI de RĂZBOI ATOMIC! Au început să deschidă adăposturile
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro