Toamna aduce noi vizite ale liceenilor în cele mai mari orașe în speranța găsirii unui loc de cămin pentru anii de facultate ce vor urma. Cum poți obține un loc la un cămin și la ce trebuie să fii atent?
Odată intrat la facultate tot peisajul se schimbă. Mulți dintre cei care se mută de acasă aleg cel puțin în primii ani să locuiască la cămin. Grija proaspătului student este cu siguranță cazarea. Există și opțiunea să închiriezi un apartament sau o garsonieră, dar acest scenariu iese din discuție pentru cei care nu dispun de sume mari.
Lucrul acesta se întâmplă de cele mai multe ori după terminarea anilor de studiu sau la cel puțin finele unui an, moment în care majoritatea se stabilesc măcar cu un venit constant pentru cele necesare lună de lună. Până atunci, varianta sigură este obținerea unui loc la cămin.
Pașii sunt simpli. Trebuie să completezi o cerere de cazare care va fi însoțită și de două fotografii. Dosarul de cazare trebuie să mai conțină o copie după buletin și după caz o copie a actelor care dovedesc o situație financiară deosebită.
O comisie de cazare face verificările și repartizează locurile în funcție și de situațiile sociale grave. Bursierii statulul român și cei care obțin note mari la admitere au șanse mai mari să primească un loc la cămin.
Dacă mai sunt locuri, acestea se vor umple cu studenții admiși la taxă, dar emoțiile sunt mai mari aici. Fiecare trebuie să se intereseze de detaliile în funcție de facultatea la care s-a înscris și care sunt condițiile în dreptul căminului ales, programul de cazare, taxele necesare și garanția solicitată.
„În primul rând, informează-te atent cu privire la condițiile din fiecare cămin (uneori acestea diferă) și la drepturile și obligațiile pe care le vei avea. Pune în balanță costurile și dotările și privește situația în ansamblu ca să poți face cea mai bună alegere pentru tine. Dacă poți merge să vizitezi câteva camere înainte să optezi pentru această variantă este cu atât mai bine, însă dacă nu bazează-te pe fotografii și pe experiențele studenților care au mai stat acolo.
Acum există câte un grup de Facebook pentru orice, nu-i așa? Fă o listă cu lucrurile absolut necesare pe care să le iei cu tine. Nu uita că nu vei locui sigur(ă), așadar păstrează bagajul în limite rezonabile. După ce îți vei cunoaște colegii veți stabili împreună cum să arate camera și cu ce obiecte de decor o veți aranja”
(Sursa: riuf.ro)