Decizie inedită a Universității Babeş-Bolyai din Cluj. Studenții, obligați să facă asta dacă vor să stea în căminele studenţeşti în această vară

Decizie inedită a Universității Babeş-Bolyai din Cluj. Studenții, obligați să facă asta dacă vor să stea în căminele studenţeşti în această vară
Decizie inedită a Universității Babeş-Bolyai din Cluj

Conducerea Universității Babeș-Bolyai au decis ca studenții care doresc să rămână în căminele studențești pe timpul verii sau în perioada vacanței, sunt obligați să se vaccineze. Cu toate acestea, imunizarea nu este obligatorie chiar pentru toți.

Decizie neașteptată la Universitatea Babeș-Bolyai

Universitatea Babeș-Bolyai a reacționat la discuțiile și confuziile generate în spațiul public de legătura ce prevede vaccinarea studenților pentru a utiliza căminele studențești în timpul acestei veri. Pentru a înțelege situația mai bine, reprezentanții UBB au făcut câteva precizări.

În primul rând, studenții care desfășoară activități didactice obligatorii sunt cazați, în regimul regulilor impuse de pandemie, fără a fi condiționați de vaccinare. Pe de cealaltă parte, studenții care nu desfășoară activități didactice obligatorii, însă doresc să rămână în cămine, au obligația de vaccinare.

Această decizie este necesară pentru a nu crea focare noi de COVID-19 în căminele studențești peste vară. Potrivit conducerii UBB, acestea ar afecta atât orașul, cât și începerea noului an universitar 2021 – 2022, inclusiv cazarea stundenților.

„UBB se pregăteşte să înceapă anul universitar 2021-2022 în logica clasică. Dar acest lucru depinde atât de condiţiile pandemiei şi de reglementările naţionale, cât şi de măsurile interne. Măsura vaccinării pentru acei studenţi care doresc să utilizeze peste vară, “în regim hotelier”, căminele UBB este o astfel de măsură, luată democratic, inclusiv cu participarea studenţilor, pentru a nu crea premisele unor focare COVID-19 în căminele studenţeşti peste vară, care ar afecta atât oraşul, cât şi începerea anului universitar 2021 – 2022.

Studenții, obligați să se vaccineze

În același timp, modalitățile de cazare și de începere a următorului an universitar vor fi stabilite la sfârșitul lunii iulie. Vor fi luate în considerare condițiile pandemiei și reglementările naționale existente, cu implicarea întregii comunități academice a Universității Babeș-Bolyai.

„Aşadar, este o decizie comună pentru a putea pregăti fără riscuri mari un nou an universitar 2021-2022, fără a discrimina pe cineva academic (nimeni nu este oprit de la un act academic). Mai mult decât atât, vom analiza la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie dacă vaccinarea poate să fie înlocuită (nu doar ca măsură excepţională) cu prezentarea periodică a unui test şi/sau cu dovada trecerii prin boală; deja, aşa cum este precizat în Hotărârea Consiliului de Administraţie al UBB, dacă vaccinarea nu se poate realiza ca urmare a unor condiţii medicale, atunci se aplică măsuri alternative pentru a permite cazarea (ex. testare periodică, gruparea căminelor etc.)”, afirmă rectorul UBB, Daniel David.

De asemenea, rectorul a mai adăugat că instituția susține campania națională de vaccinare în campusurile studențești.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI