Cine nu e obligat să poarte masca de protecție la muncă. Cine îți eliberează adeverința

Cine nu e obligat să poarte masca de protecție la muncă. Cine îți eliberează adeverința
Masca de protecție: cine nu e obligat să o poarte la muncă

Purtarea măștii de protecție în fața pandemiei de COVID-19 a divizat opinia publică încă de la primele măsuri luate de autorități în acest sens. Când statele din sud pledează pentru protecție și, pe alocuri, chiar o fac o obligație, țările nordice au fost unanime în refuzul de a forța populația să poarte acest accesoriu. Poate și acest lucru a debusolat. Totuși, și la noi, țară unde masca este obligatorie în toate spațiile – atât închise, cât și deschise – există o excepție.

Cine nu este obligat să poarte mască de protecție la muncă?

Una dintre excepțiile de la obligativitatea purtării măștii este situația în care o persoană suferă de boli care nu permit oxigenarea corespunzătoare. Legislația spune că adeverința trebuie să fie emisă de medicul de la medicina muncii, nu de medicul de familiei. Ordinul comun al Ministerului Sănătății și cel al Afacerilor Interne nr. 874/81/2020 aduce în vedere că masca de protecție trebuie să fie purtată pe „toată durata prezenței în aceste spații”, cu excepțiile:

  • Angajatul este singur în birou;
  • Persoana în cauză desfășoară activități fizice intenze sau lucrează în condiții de muncă cu temperaturi ridicate, umiditate scăzută sau alte situații solicitante;
  • Prezentatorii de televiziune și invitații, numai dacă există o distanță de trei metri în aceștia;
  • Cei care vorbesc în public, în spații interioare – condiția de respectare a distanței de trei metri între persoane rămâne valabilă și în acest caz;
  • Copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Sancțiuni

Conform Legii 55/2020, amenzile pentru nepurtarea măștii sunt cuprinse între 500 și 2.500 de lei. Excepția de la portul măștii se face în funcție de evaluarea riscului a medicului de la medicina muncii.

Efectele purtării măștii. Recomandările dermatologului 

„Ea este, de obicei, de unică folosință, și trebuie aruncată după folosire. Nu este recomandat să fie folosită mai mult de patru ore, pentru că mediul umed, cu secrețiile care se adună la suprafața pielii, popt favoriza apariția unor boli deja existente, de exemplu, rozacee, sau pot iniția iritații sau o creștere a secreției sudoripare, pentru că acolo este și transpirație localizată. Contează și materialul din care este făcută, care poate fi și el iritant pentru ten.

În afară de disconfort, mai multe ore la rând cu masca pe față ne pot cauza probleme cu tenul. Unii oameni se tem chiar că pot suferi din cauza ei de probleme respiratorii. În principal, dermatita periorală poate fi afectată de purtarea măștii. Pe de altă parte, pielea de reînoiește la 30 de zile și are nevoie ca acest proces de diferențiere celulară să fie corect efectuat”, spune olga Simionescu, medic primar dermatolog, într-un interviu pentru Observator.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI