Drojdia se regăsește cu siguranță în casele tuturor gospodinelor. Ea se regăsește printre ingredientele de bază în preparatele care au nevoie de un aluat pufos. Cele mai multe doamne aleg să folosească în zilele noastre drojdia uscată, deși bucătarii profesioniști o recomandă pe cea proaspătă în special pentru cozonacii de Crăciun sau Revelion. Cum îți dai seama repede dacă mai este bună pentru gătit? Este foarte simplu!
Produsele pentru creștere sunt foarte importante în preparatele care au la bază un aluat pufos. Acestea reprezintă un component esențial în lumea panificației. Ele sunt microorganisme care trebuie să fie în viață pentru a-și face magia, motiv pentru care trebuie să fie și proaspete pentru a funcționa ca la carte.
În caz contrar, rețeta ta nu o să iasă și o să rămâi dezamăgit atunci când te vei prezenta în fața invitaților tăi. Indiferent de drojdia folosită, ea trebuie să fie activată și vie pentru o coacere fără probleme. Astfel, trebuie să te asiguri mai întâi de calitatea sa înainte de a începe orice proces.
Este nevoie să verifici data de pe ambalaj și să o adaugi în apă călduță înainte să o combini cu un praf de sare, lapte sau făină. Desigur că multe gospodine aleg în zilele noastre drojdia uscată pentru că este mai lejeră și se poate lucra mai rapid cu ea, dar află că poate fi o pierdere de bani dacă stă prea mult timp în dulapul din bucătărie. Aceasta poate să nu mai fie activă la câteva săptămâni de la achiziție.
Cel mai bine este să o cumperi exact în ziua în care te pregătești să faci cozonaci sau diverse plăcinte ori să îți bifezi produsele de la supermarket cu o zi înainte de întregul proces. Lucrurile stau diferit în cazul compusului de creștere proaspăt. Mai exact, drojdia proaspătă trebuie să aibă un miros puternic și să fie puțin umedă la atingere.
Mai mult decât atât, este nevoie ca ea să se sfărâme rapid în mâinile tale, dar să nu aibă o textură nisipoasă. Încearcă să desfaci pachetul cu drojdie și să faci pașii menționați pentru a afla dacă este încă bună pentru gătit, iar mai apoi să o adaugi alături de alte ingrediente.
Compusul de creștere trebuie depozitat pe raftul frigiderului pentru a nu sta la temperaturi prea joase. În felul acesta nu o să mai arunci banii pe fereastră.