Dacă în casele noastre există un aparat cu adevărat important, acesta este mașina de spălat. Datorită ei putem spăla rufele fără niciun efort. Cu toate acestea, în timp, mașinile de spălat își pierd din calitatea și eficiența pe care le prezentau la început. O rufă spălată prost? Haine urât mirositoare? Balsamul rămâne în sertar? Multe dintre aceste întrebări au un singur răspuns: mașina ta de spălat are nevoie de o curățare profundă imediată!
Curățarea aparatelor nu este o noutate, mai ales dacă este vorba despre cele mai mici, precum cuptorul cu microunde, aparatul pentru sandvișuri, aparatul de cafea, fierbătorul electric, printre altele. Aparatele mai mari, cum ar fi frigiderul, mașina de spălat vase, uscătorul de rufe sau mașina de spălat rufe sunt curățate mai rar, expunându-le mai mult la acumularea de murdărie, mucegai, miros și alte bacterii.
Dacă mașina ta de spălat nu mai funcționează corect și fără un motiv aparent, este foarte posibil să fie pentru că este murdară sau foarte murdară. Cu această ocazie îți propunem să faci o curățare temeinică a interiorului său și a tuturor componentelor acesteia.
Pentru aceasta, nu va trebui să cumperi produse speciale, deoarece uneori soluția cea mai eficientă este cea mai economică. Iată cum să cureți interiorul mașinii de spălat și să elimini mirosul urât cu înălbitor, săpun, oțet, bicarbonat de sodiu și câteva cârpe sau lavete.
Înainte de a începe această sarcină casnică, este esențial să știi treaba trebuie făcută la rece, așa că scoate mașina de spălat din priză și poartă o pereche de mănuși din latex în orice moment.
Probabil că nu ai atins sau deschis niciodată cauciucul care înconjoară gura mașinii de spălat. Aceste cauciucuri, fiind în contact frecvent cu umezeala și apa, pot genera mucegai. De fapt, una dintre principalele cauze ale mirosului urât al hainelor este spălarea lor într-o mașină de spălat rufe murdară, cu mucegai și ciuperci.
Pe lângă faptul că este dăunător pentru hainele tale, poate fi periculos pentru sănătatea ta, deoarece mucegaiul poate fi impregnat și pe hainele tale. Înainte de a începe curățarea, verifică să nu conțină monede, bucăți de hârtie sau ace de păr.
Acum, pentru a curăța mucegaiul și murdăria de pe cauciucul din mașina de spălat, umezește o cârpă în înălbitor. Șterge zona până când toate petele înnegrite sunt îndepărtate de pe cauciuc. Înălbitorul, cunoscut și sub denumirea de „clor”, este cel mai eficient (și ieftin) detergent pentru îndepărtarea mucegaiului.
De asemenea, filtrele din mașina de spălat sunt expuse riscului de a fi înfundate de articole mai mici, cum ar fi șosete sau lenjerie subțire. Primul pas este să localizezi unde se află filtrul mașinii de spălat, de obicei acesta este în colțul din dreapta jos al mașinii de spălat. Atunci trebuie doar să urmezi acești pași:
1. Deschide capacul care acoperă filtrul. Pune un recipient semiplat sub orificiul de admisie al filtrului, deoarece apa va ieși prin deschiderea acestuia.
2. Răsucește capacul și trage filtrul afară. Vei vedea imediat cât de murdară iese apa și cât de negru este filtrul mașinii tale de spălat.
3. Lasă filtrul mașinii de spălat într-un recipient să se înmoaie în apă cu săpun sau, dacă este foarte murdar, în apă caldă cu amoniac lichid. Timp de înmuiere: 15 până la 20 de minute.
4. În timp ce filtrul se înmoaie, curăță orificiul în care este amplasat cu o periuță de dinți veche.
5. Pune filtrul la loc, înșurubează bine capacul și acoperă-l din nou.
Sertarul mașinii de spălat, unde pui detergenții la fiecare spălare, este o altă zonă de conflict. Poate găzdui bacterii și poate cauza funcționarea defectuoasă a mașinii de spălat. Majoritatea sertarelor mașinii de spălat sunt detașabile. Consultă manualul mașinii pentru a-l îndepărta în siguranță și fără a-l rupe. La fel ca și la curățarea filtrelor, trebuie să cureți foarte bine zona.
Ultimul pas este să programezi un ciclu lung de spălare, la o temperatură de 60ºC și cu mașina de spălat goală (poți profita de ocazie pentru a introduce cârpele pe care le-ai folosit în timpul curățării), împreună cu un capac de detergent. Apoi toarnă două linguri de bicarbonat de sodiu în sertarul pentru detergent. Apasă butonul de pornire. Când auzi cum curge apa, deschide sertarul și adaugă două căni mari de oțet alb. Dacă torni din sticla de 1 litru, pune jumătate din conținutul acesteia. Închide sertarul și lasă mașina de spălat să se curețe singură.
Cu acești patru pași îți vei putea curăța mașina de spălat în interior, fără urme de murdărie sau mirosuri neplăcute. Toate acestea datorită produselor ieftine precum înălbitor (clor), oțet alb, săpun sau amoniac și câteva cârpe de curățat.