15 ian. 2024 | 14:28

Cum funcţionează şcolile „umbrelă” din America la care se înscriu românii în sistem homeschooling. Motivele pentru care părinţii aleg asta pentru copii

Diverse
Cum funcţionează şcolile
Foto: Profimedia

Un fenomen greu de controlat, dar care a luat o amploare tot mai mare în ultimele decenii, peste Ocean, câștigă tot mai mulți adepți și la noi în țară. Cum funcţionează şcolile „umbrelă” din America la care se înscriu românii în sistem homeschooling? Motivele pentru care părinţii aleg asta pentru copii.

Un fenomen ce ia amploare și în România

Se vorbește tot mai mult despre sistemul homeschooling, practicat de un număr mare de familii în Statele Unite ale Americii și care a început să câștige tot mai mulți adepți și la noi în țară, în ciuda faptului că, în România, acest model de pregătire a copiilor nu este legal și nici constituțional.

Problema a revenit în atenția publică după ce doi părinți din Bihor care și-au retras cei patru copii de la școală, în toamna anului 2021, au fost trimiși în judecată și au primit chiar câte patru luni de închisoare, însă cu amânarea aplicării pedepsei.

„În faţa anchetatorilor, cei doi s-au declarat nemulţumiţi de faptul că, în 2020, au primit diverse notificări în care li se atrăgea atenţia că prezenţa la şcoală a copiilor este condiţionată de purtarea măştii ori erau informaţi despre vaccinare. Pe de alta, ei au fost deranjaţi de trecerea la predarea orelor în sistem online, întrucât nu le-au permis nici până atunci copiilor accesul la internet şi nici la televizor”, scrie Adevărul.

Doi părinți din Bihor, trimiși în judecată după ce și-ar retras copiii de la școală

Cei patru copii ai familiei din Bihor au fost înscriși apoi la Home Life Academy și la West River Academy – două unități private din SUA care ar oferi îndrumare părinților care aleg să își educe singuri copiii, în schimbul unei sume de bani. În 2021, taxa ar fi fost de 250 de dolari pe an per familie.

Minorii au fost evaluați de specialiști din cadrul instituțiilor statului, stabilindu-se astfel că toți patru aveau mari lacune educaţionale, raportat la vârsta lor, a precizat sursa citată. Mai mult, părinții nu ar fi avut studiile necesare pentru a le oferi o educație corespunzătoare, în condițiile în care mama lor avea doar opt clase absolvite, iar tatăl era absolvent de liceu.

Dar cum funcţionează şcolile „umbrelă” din America la care se înscriu românii în sistem homeschooling acum? Un fost inspector școlar susține, potrivit Edupedu, că „fundații și școli americane racolează și păcălesc părinți în favoarea” acestui model.

Te-ar putea interesa și: Mihai Trăistariu, profesor de matematică, critică dur sistemul homeschooling: „Ăsta e un moft, în România, la 18 ani, e varză!” Ce spune despre Dana Nălbaru, adepta „școlii de acasă” EXCLUSIV

Cum funcţionează şcolile „umbrelă” din America la care se înscriu românii în sistem homeschooling

În Statele Unite ale Americii, fenomenul există de mai bine de un secol, școala acasă fiind permisă în toate cele 50 de state, însă date exacte despre numărul copiilor care sunt educați în sistem homeschooling la nivelul întregii țări sunt greu de obținut, în condițiile în care SUA are un sistem descentralizat.

Fenomenul a luat însă o mare amploare în ultimele două decenii și pare să fie strâns legat de curentele creștin conservatoare – grupări religioase, cu un discurs radical, ce contestă sistemul public de învățământ.

Date guvernamentale recente cu privire la participarea la sistemul homeschooling din SUA au fost agregate pentru anul 2020-2021 de Centrul național pentru Statistici Educaționale.

Cum funcţionează şcolile umbrelă din America la care se înscriu românii în sistem homeschooling. Motivele pentru care părinţii aleg asta pentru copii

Foto: Profimedia

Care sunt motivele pentru care părinţii aleg asta pentru copii

Printre motivele invocate de părinții care au participat de cercetare, se numără:

  • Problema siguranței în școli (droguri, presiuni din partea colegilor etc.) – 80% dintre părinți
  • Dorința părinților de a oferi instruire morală – 74,7%
  • Accentul pe viața de familie – 74,6%
  • Nemulțumirea față de predarea la școală – 72,6%
  • Dorința de a oferi instruire religioasă – 58,9%

O altă organizație, numită Coalition for Responsible Home Education, estima că, în perioada 2015-2016, în SUA existau aproape 1,7 milioane de elevi înscriși în acest sistem.

Te-ar putea interesa și: Elevii vor desființarea intrării separate pentru profesori în școli. Răspunsul unei profesoare a stârnit un val de reacții

Subiectul nu este dezbătut des în spațiul public, poate una dintre cele mai ample anchete jurnalistice a fost prezentată într-o emisiune ce tratează, de regulă, probleme sociale într-un ton umoristic.

John Oliver, gazda emisiunii, a vorbit despre cauze legitime pentru care părinții pot opta pentru acest sistem, precum: probleme de sănătate sau sociale, dizabilități ale copiilor, probleme de siguranță în școli, părinți care se mută foarte des cu munca, discriminarea rasială, însă a prezentat și câteva chestiuni ce au fost publicate în presa americană:

„Piața editorială dedicată homeschoolingului este dominată de trei edituri creștine, care încurajează învățarea prin filtru biblic. Exemplele lui John Oliver din aceste manuale: filosofia „liberalismului” amenință disoluția civilizației occidentale; altul învață copiii că „dovezile biblice și științifice și tind să sprijine ideea că oamenii și dinozaurii au existat simultan”. Pe de altă parte, în urmă cu câțiva ani presa americană semnala folosirea acestor exemple în anumite școli private, nu neapărat în homeschooling.

Cofondatoarea unei comunități online pe teme de homeschooling încurajează nazismul, ea apelând la crearea acestei comunități după ce a „întâmpinat greutăți să găsească materiale agreate de naziști, pentu activitățile de homeschooling ale copiilor [ei]”. Comunitatea, afirmă John Oliver în emisiune, a avut la un moment dat 2.500 de abonați”, precizează sursa citată.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Documentul care le făcea viața grea românilor. Totul se schimbă din 2025
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro