Zacusca de vinete, rețeta pas cu pas. Iese un deliciu pentru toamnă

Zacusca de vinete, rețeta pas cu pas. Iese un deliciu pentru toamnă
Cum faci zacuscă mănăstirească. Rețeta veche a călugărilor. Gustul este inconfundabil

Zacusca de vinete este un preparat din legume românești obținută în principal din vinete prăjite și ardei roșii. Este servit popular, pe pâine, dar și ca garnitură pentru carne. Dacă sunteți un fan al ardeilor roșii prăjiți și al vinetelor prăjite, sunteți garantat să deveniți fan al acestei rețete particulare, care este o combinație a acestora.

Iese un deliciu pentru toamnă

Este o rețetă clasică populară în România, accentuând ingredientele locale și, deși este caracterizată ca un preparat ce se mănâncă întins pe pâine, este mult mai versatilă decât atât. Se poate folosi și ca sos de paste și, de asemenea, ca o baie pentru chipsuri. Puteți face atât de multe cu această rețetă odată ce v-ați gândit să vă apucați să o pregătiți.

Zacusca este un preparat de legume obținută în principal din vinete prăjite și ardei roșu, deși include și ceapă, roșii, ulei și mirodenii printre alte ingrediente variabile posibile, în funcție de bucătar. Este făcută cu vinete și piper românesc, deși poate fi caracterizată ca un sos sau o salsa. Puteți folosi ardei ardei roșii, deși ardeii mari sunt foarte buni. Puteți face zacusca cu orice ardei roșu cu pereți mai groși de orice nivel de căldură, deci alegeți în funcție de preferințele dvs. și de disponibilitatea ardeilor. Zacuscase face de obicei în cantități mari după recoltele abundente, apoi se pune în borcane la conservat, permițând familiilor să se bucure de ea tot anul.

Zacusca de vinete, rețeta pas cu pas

În rândurile ce urmează vă propunem o rețetă rapidă pentru acest preparat, atât de popular în România, dar și multă răbdare pentru a putea face o delicioasă zacuscă de vinete.

INGREDIENTE
Iată ce va trebui să faceți zacusca acasă:

  • 2 vinete medii
  • 4 ardei roșii mari
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 ceapă albă medie, tocată
  • 2 ardei jalapeno
  • 1 kilogram de roșii proaspete, tăiate cubulețe (roșiile din conserve sunt bune, chiar și sos de roșii)
  • ½ cană ulei de floarea soarelui (puteți folosi ulei de măsline sau alt ulei vegetal)
  • 1 frunză de dafin
  • 1 lingură miere (opțional)
  • Sare și piper după gust (aproximativ 1 linguriță fiecare)

În primul rând, împunge vinetele în mai multe locuri cu un cuțit, acest lucru permite ieșirea aburului la gătit. Scoateți tulpinile din ardei și puneți-le în miez. Feliați-le pe jumătate în lungime. Încălziți grătarul la foc mediu și ungeți ușor grătarul. Așezați vinetele și ardeii roșii pe grătar și închideți capacul. Le țineți cam 20 de minute, sau până când pielea de ardei roșu se rumenește. Continuați să țineți pe grătar vinetele, pentru a obține o coajă uniform coaptă, iar miezul se înmoaie, încă 20 de minute. Puteți vedea cum coaja de vinete se înegrește și este gata să iasă de pe grătar.

Zacusca de vinete, rețeta pas cu pas. Iese un deliciu pentru toamnă
Zacusca de vinete, rețeta pas cu pas. Iese un deliciu pentru toamnă

Așezați vinetele și ardeii roșii pe o foaie mare de gătit, după care îÎncălziți cuptorul la 200 de grade celsius. și coaceți zahărul și ardeii timp de 20 de minute, până când ardeiul iute se încărcă și se coace. Îndepărtați ardeii și rulați vinetele. Se continuă să se rumenească până când vinetele se înmoaie, încă 20-25 de minute. Scoateți-le de pe foc. După ce ardeii și vinetele s-au copt, scoateți pielea de pe ardei și aruncați-le. Pune-le deoparte deocamdată, acoperite. Scoateți miezul de vinete și aruncați coaja. Puneți vinetele curățate într-o strecurătoare și presărați sare. Lăsați să se scurgă timp de 1 oră. Adăugați vinetele scurse și ardeii într-un blender sau un procesator de alimente și prelucrați până se răcește.

Încălziți 1 lingură de ulei într-o tigaie mare și adăugați ceapa și ardeii jalapeno și gătiți-ile 5 minute, amestecând, până se înmoaie totul. Adăugați vinetele procesate și ardeii roșii, roșiile proaspete sau în conserve, uleiul de floarea soarelui, miere (dacă folosiți) și sare și piper. Puneți-le la fierbere rapidă, apoi reduceți căldura. Se fierbe cel puțin 30 de minute sau până când totul se descompune și se combină într-o pastă mai groasă la grosimea preferată. De obicei se fierb 60-90 de minute pentru a dezvolta mai multă aromă. Dacă se usucă prea mult, adăugați câteva linguri de apă. Scoateți frunza de dafin și ajustați-le pentru sare și piper.

Puteți servi zacusca imediat sau lăsați să se răcească puțin și să o păstrați în recipiente sigilate la frigider. Aromele se topesc și se dezvoltă în timp, așa că de obicei este mai bine să aștepți. Aceasta este o rețetă populară pentru conserve. Zacusca este în mod tradițional servește întinsă pe pâine pâine și esteo alegere vegetariană excelentă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI