Ardeii copți sunt o delicatesă. Fie încorporați în anumite mâncăruri, fie serviți pe post de garnitură, sunt delicioși oriunde i-ai pune, dar dau și multe bătăi de cap. După coacerea lor, cel mai greu pas este decojirea, etapă făcută mai ușoară astăzi, cu un simplu truc.
Pentru copt, se aleg ardei cărnoși, cu pulpă groasă, cum ar fi kapia sau gogoșari. Pot fi și verzi, dar sunt mai amărui, roșii sau galbeni. De asemenea, un alt aspect important și care, totodată, ne face și munca mai ușoară constă în alegerea unor ardei drepți, lucru care ajută și la coacerea uniformă a lor.
După ce ai ales ce era mai bun, spală ardeii și sterge-i de apă, apoi pune-i în tigaie, în baie de ulei. Lasă focul mic, iar după ce se încinge uleiul pune un capac. Astfel, ardeii vor fierbe în ulei, fără să se ardă. Răsucește-i pe toate părțile, cu ajutorul unui clește de grătar, iar când sunt gata scoate-i și lasă-i la răcit, într-o strecurătoare.
Dacă deții un grătar, metoda este și mai simplă. Este nevoie doar să îi coci după ce se domolesc flăcările, atunci când jarul este iute. Stai cu ochii pe ei și întoarce-i când se fac pe câte o parte. În final, scoate-i într-un castron, presară-i cu sare și lasă-i acoperiți, să transpire. În felul asta, coaja se umflă și ardeii se curăță mai ușor.
În cazul în care ai nevoie doar de o cantitate mică, îi poți face în tava cuptorului. Așază o bucată de folie de aluminiu în tavă și deasupra ardeilor. La cuptoarele electrice, ardeii se coc mai rapid, la cuptoarele pe gaz durează însă ceva mai mult, aproape 35-40 de minute. Precum mai sus, după ce s-au copt, scoate-i și presară-i cu sare, în castron, apoi acoperă-i.