Punem pariu că nu te-ai gândit niciodată cum se poate face vin cu ajutorul unor verdețuri precum pătrunjelul. Ei bine, gospodinele au găsit o rețetă care te va lăsa fără cuvinte. Care sunt pașii care trebuie urmați cu sfințenie.
Vinul din pătrunjel se mai numește și vin pentru inimă și este o băutură specială, nu foarte populară printre români. Ai nevoie doar de câteva ingrediente pe care le găsești, cu siguranță, în orice cămară sau bucătărie disponibilă.
Pentru început pătrunjelul se spală foarte bine și apoi se lasă la scurs. Mai departe vei avea nevoie de o oală în care vei adăuga pătrunjelul, peste care vei turna vinul și oțetul, urmând ca la final să pui oala pe foc, la intensitate mică.
Lasă amestecul să fiarbă preț de 10 minute la foc mic, cu mențiunea să supraveghezi oala, deoarece existp posibilitatea ca vinul să facă spumă, pe care va trebui să o îndepărtezi cu spatula. Amestecă ușor. Peste 10 minute de fierbere trebuie să adaugi mierea, după care vei mai lăsa vinul pe foc timp de încă patru minute.
Dacă nu ai mierea la îndemână în acest moment, nu e nicio problemă. Dulcele se poate adăuga și după ce vinul s-a răcit, tu alegi cum vrei să procedezi. La final va trebui să strecori totul și să torni vinul în recipiente de sticlă, vase care trebuie curățate și sterilizate foarte bine în prealabil.
După ce s-au răcit, sticlele se păstrează la frigider fără probleme. În timp se vor forma depuneri pe fundul sticlelor. Cu toate acestea, vinul se poate consuma în continuare.
Vinul din pătrunjel se poate prepara și la rece. Tot ce trebuie să faci este să toci mărunt tulpinile proaspete de pătrunjel, pe care mai apoi le vei pune în vin. Mai departe vei adăuga și cele două linguri de oțet de mere.
Totul se lasă la macerat timp de o săptămână, iar după șapte zile se adaugă și miere. Totul se amestecă foarte bine până ce mierea se dizolvă. În continuare vei strecura vinul și-l vei pune în recipiente de sticlă. Acest vin este foarte gustos și se poate savura la orice oră din zi.