28 dec. 2021 | 17:48

Cum faci șoriciul moale și fraged, de fapt. Așa se păstrează corect pentru mai multe zile

Utile
Cum faci șoriciul moale și fraged, de fapt. Așa se păstrează corect pentru mai multe zile
Trucuri pentru un șoric moale și fraged

Nu există Crăciun fără produse tradiționale românești! Pe primul platou din cadrul meselor festive trebuie să se afle și șorici. Acesta se întărește odată cu timpul, dar există câteva trucuri care să îl mențină moale și fraged. Ce trebuie să faci?

Truc util: cum să păstrezi șoriciul moale și fraged?

Sărbătorile românilor sunt bogate. Majoritatea dintre oameni adoră să aibă mesele pline și să își întâmpine invitații cu cele mai bune lucruri pe care le au în casă. Gospodinele se străduiesc să își arate talentul în bucătărie și adoră să gătească pentru cei dragi preparate care mai de care mai gustoase.

Cu toții servesc la primul fel un platou care conține de obicei: mezeluri tradiționale, ouă umplute, ciuperci umplute, salată de boeuf, tobă, lebăr, legume, brânzeturi și nelipsitul șorici. Porcul se taie de regulă de Ignad (20 decembrie) sau în preajma acestei date, în funcție de obiceiul fiecarei gospodării.

El este sacrificat și pârlit cu lampa sau pe un foc domol de paie tocmai pentru a-și putea păstra șoriciul intact. Animalul trebuie curățat de păr și spălat foarte bine, ulterior porționat. Partea de sus trebuie separată, iar din ea se fac slănina și șoriciul care se taie foarte fin pe lângă grăsime.

Pielea sa este adorată de mulți chiar imediat după ce porcul este pregătit, dar există câteva trucuri care să te ajute în cazul în care rămâi peste zile cu șoriciul în frigider, moment în care el începe să se întărească. Pentru a rămâne moale și fraged, poți să îl pui câteva minute într-o saramură din apă, sare și câțiva căței de usturoi.

Ce trebuie să faci?

Această saramură nu trebuie să fie fierbinte, ci doar puțin călduță. Poți pune ingredientele într-un borcan pe care să îl depozitezi în frigider. Păstrează șoriciul în acest mod chiar și o săptămână, dar trebuie să ai grijă ca recipientul să fie la răcoare.

Modul în care a fost crescut porcul arată calitatea șoriciului, dar și felul în care a fost tăiat și păstrat preparatul adorat  de majoritatea românilor. Poate puțini știu, dar sunt și câteva rețete unde ai putea să-l folosești.

De exemplu: fasole cu șunca fumată și șorici, varză călită cu șorici, răcitură de porc sau în lebărul de casă care se prepară cu slănina cu tot cu șorici. De asemenea, ai mai putea să gătești și o ciorbă de oase în care să pui pielea porcului pentru o aromă în plus.