Cum să faci săpun de casă. Săpunul natural făcut în casă este opțiunea ideală pentru a înlocui diferite produse din comerț. Este făcut de tine și știi exact ce conține. Nu este nici greu de făcut, iar în următoarele rânduri vei afla de cei ai nevoie pentru a face săpun de casă și o rețetă simplă.
Cel mai important ingredient este soda caustică. Orice săpun trebuie să conțină sodă caustică, indiferent dacă vorbim despre cele cumpărate din magazine sau cele făcute în casă. Este o substanță corozivă, însă necesară în procesul pe care va trebui să-l parcurgi pentru a face propriul săpun.
Soda caustică este importantă, deoarece reprezintă rezultatul reacției chimice dintre sodă și uleiurile folosite. Când cele două elemente se combin se produce saponificarea. Pe lângă sodă caustică, vei mai avea nevoie de următoarele:
Pentru a obține săpunul perfect pentru tine, vei avea nevoie de câteva ustensile. Iată despre ce este vorba:
Există mai multe metode de preparare a săpunul de casă. Poți să o alegi pe cea care ți se potrivește. Poate ca una ți se pare mai ușoară decât alta. Iată cele trei metode de preparare a săpunului de casă:
Cu această metodă vei face săpunul de la zero. Vei avea nevoie de sodă caustică sau glicerină, uleiuri esențiale și grăsimi. Este cea mai des folosită metodă și aleasă de majoritatea persoanelor. Dacă nu e pentru tine, poți alege una dintre următoarele două metode.
Dacă ai ales această metodă va trebui să topești bucăți prefabricate de săpun, adică să faci o bază, iar mai apoi să adaugi propriile arome, la alegere.
Metoda la cald se aseamănă foarte mult cu metoda la rece. Singura diferență este că vei face săpunul la cuptor, nu pe aragaz.
De regulă, ai nevoie de circa două ore pentru a face săpunul de casă. Poți alege una dintre metodele de preparare de mai sus, însă trebuie să urmezi anumite etape pentru a avea succes. Iată cele mai importante etape:
Cu cât vei pune mai multă sodă caustică, cu atât săpunul va fi mai dur. Aceasta depinde de fiecare rețetă în parte. De cele mai multe ori se calculează astfel încât să existe un exces de grăsime de cel puțin 5-8%.
Apa distilată rece trebuie măsurată și ea cu grijă. Va trebui să o torni în vasul termorezistent, apoi îl pui în chiuvetă și torni ușor fulgii de sodă și amesteci cu grijă. Atunci când se dizolvă, soluția atinge peste 100 de grade Celsius. Trebuie să o lași să se răcească până la circa 40 de grade Celsius.
Indiferent de ce alegi de folosești, fie că este vorba despre ulei de măsline, cocos, palmier și unt, untură sau alte grăsimi, trebuie să pui exact cantitatea menționată în rețetă. Pune pe aragaz o oală cu apă fierbinte și scufundă în ea vasul în care pui uleiurile. Așteaptă până se dizolvă și lasă compoziția la răci până la 38 de grade Celsius.
Peste uleiurile care acum au 38 de grade Celsius vei turna soda care, de asemenea, și ea trebuie să aibă 38-40 de grade Celsius, apoi amestecă. Dacă ai blender, amestecă în reprize de câte 20 de minute cu pauze de 5 minute, până când ai o compoziție asemănătoare smântânei. Apoi, adaugă uleiurile esențiale și amestecă în continuare până devine ca o budincă.
Dacă nu ai blender, amestecă astfel: 15 minute amesteci, 15 minute faci pauză, apoi amesteci 5 minute și 15 minute pauză. Aici va trebuie să amesteci cu o spatulă de plastic sau o lingură de inox.
În primul rând, va trebui să tapetezi forma sau formele cu hârtie de copt. Apoi, toarnă compoziția, însă ai foarte mare grijă să nu rămână bule de aer. Deasupra pune altă hârtie de copt și învelește forma în prosop, punând-o mai apoi într-un loc călduros.
Săpunul trebuie să stea în forme cel puțin o zi. Este foarte important ca atunci când îl scoți să folosești mănuși, deoarece este în continuare coroziv. Apoi, taie-l în bucăți și pune-l la uscat pentru cel puțin o lună. Din când în când, întoarce-l pe toate fețele.
Poți înlocui apa distilată cu suc atunci când faci săpunul. De asemenea, uleiurile esențiale din portocale își pierd intensitatea în timp, în zeama de fructe va persista mai mult. Pentru a face săpunul de casă cu suc de portocale vei avea nevoie de:
Mod de preparare. Pentru început, topește soda în apă distilată, iar apoi încălzește uleiurile esențiale. După ce s-au răcit la 38 de grade Celsius, amestecă-le cu spatula sau blenderul. Adaugă sucul de portocale și folosește o lingură de lemn pentru a-l încorpora.
Toarnă compoziția în forma dorită și las-l să se usuce timp de aproximativ 1-3 zile pentru a avea un săpun perfect. Aceasta este doar una dintre sutele de rețete de săpun de casă. Puteți alege alte ingrediente și, de ce nu, folosiți-vă imaginația și „inventați” una pe placul vostru.