Din ce în ce mai mulți oameni vor să își facă singuri anumite produse de îngrijire acasă. Cum să faci săpun într-un mod simplu și corect? Rețeta aceasta este veche de 100 de ani și cu siguranță bunicii o știu.
Săpunul făcut în casă era o necesitate pe vremuri pe când nu se găsea în magazine. Desigur că după apariția acestuia mulți nu și-au permis să-l achiziționeze, așa că au continuat o bună vreme să-l facă în casă.
Acum, însă, este o alegere pe care o fac oamenii pentru sănătatea lor, dorind să știe exact ce conține produsul de îngrijire pe care îl folosesc. Rețeta de săpun conține untură și este o opțiune bună pentru a nu mai cumpăra săpunuri industriale.
De asemenea, este o activitate care te va trimite în trecut, pe vremea în care bunicile noastre îl preparau în cantități foarte mari pentru a le ajunge multă vreme. Este de preferat să alegi metoda la rece, dacă vrei să îl faci de la A la Z, care te va duce la obținerea unui săpun de casă ce respectă mediul și este sănătos. Dezavantajul unic este că în prepararea lui ai nevoie de sodă caustică, ingredient periculos cu care trebuie să ai mare grijă.
Este nevoie să te echipezi corespunzător și să-ți pregătești toate ustensilele de care ai nevoie înainte de a te apuca de treabă. Trebuie să eliberezi spațiul unde vei face activitatea, să aranjezi bancul de lucru, să speli și să sterilizezi formele în care vei turna la final săpunul natural.
-4 kg de untură sau grăsime;
-o lingură cu vârf de sare de bucătărie;
-3 litri de apă;
-250- 300 g de sodă caustică.
-Esențe/uleiuri aromate, flori de plante medicinale sau aromate (după preferințe)
Adaugă cu grijă soda caustică în apă și amestecă până se dizolvă corect. Pune totul la foc mic și ai grijă să nu dea în clocot, așa că trebuie să supraveghezi continuu totul. Ulterior, lasă conținutul să se răcească și când ajunge la o temperatură optimă între 33 și 43 de grade Celsius, e cazul să continui munca.
Spuma care se formează trebuie amestecată cu o lopățică din lemn și mai apoi adăugat amestecul de ulei de cocos cu ulei de măsline. Omogenizează bine toată compoziția, mai apoi toarnă săpunul în recipientele dorite de plastic.
Este nevoie să lași săpunul la răcit și întărit preț de o săptămână. După ce s-a întărit, lasă-l la loc uscat și răcoros pentru alte 4-5 săptămâni. Bucățile de săpun pot fi folosite abia după aproximativ două luni.