Unde trebuie montat termostatul de la centrala termică, de fapt. Locul și modul în care poziționezi aparatul poate influența costul prezentat pe factura de plată, lună de lună. Vezi cum trebuie să procedezi ca să plătești mai puțini bani iarna aceasta.
Trecem printr-o adevărată perioadă de criză economică, iar lucrurile nu par că-și vor reveni în viitorul apropiat. Specialiștii s-au arătat îngrijorați cu privire la modul în care vor evolua rata inflației, prețurile la alimentele de bază și costurile la gaz și energie. În acest context, românii încearcă să facă cât de multă economie.
În majoritatea regiunilor din țară, consumatorii au dat deja drumul la căldură. Vremea s-a răcit considerabil, iar temperaturile urmează să se mențină scăzute și la începutul săptămânii viitoare. Cum trebuie să procedăm, dacă avem centrală termică, pentru a nu cheltui foarte mulți bani și, totuși, pentru a menține casa caldă?
În primul rând, să începem cu problema temperaturii. Ce temperatură trebuie să ai iarna în dormitor, pentru a-ți asigura un mediu eficient de odihnă? Specialiștii spun că aceasta nu trebuie să fie nici prea scăzută, însă nici ridicată. Dacă în dormitor e prea cald, te vei trezi din somn mai obosit decât te-ai culcat.
Astfel, este bine ca în dormitor, iarna, să menții o temperatură de 20 de grade Celsius. În sufragerie, unde nu petreci, probabil, foarte mult timp, ar trebui să fie setate 18-19 grade Celsius. Bineînțeles, la reglarea temperaturii optime în locuința ta contribuie și termostatul.
Unde trebuie să pui termostatul în casă. Termostatul reprezintă, practic, etalonul în funcție de care îți încălzești casa. Trebuie întotdeauna să-l poziționezi în încăperea din locuință în care îți petreci cea mai mare parte a timpului. Procedura este destul de logică. Nu are sens să montezi termostatul în living, dacă stai mai mult timp în cameră.
Când montezi termostatul, trebuie să ții cont de câteva aspecte importante. Întotdeauna, aparatul trebuie plasat la o distanță de 1, 5 metri de sol. În apropierea sa nu trebuie să se afle nici surse de căldură, nici de frig. Doar așa, termostatul va putea să înregistreze valoarea termică din încăpere în mod corect.
Citirea precisă a temperaturii, cu ajutorul termostatului, îți va ușura efortul de a încălzi locuința. Cu cât citirea termostatului este mai corectă, cu atât sistemul de încălzire va fi mai eficient. Facturile la energie vor fi, cu siguranță, mai mici decât de obicei, dacă respecți aspectele prezentate în articolul în cauză.