Cum poți să ai o grădină perfectă? Este mai simplu decât credeai. Toată lumea poate să facă asta! Trebuie doar să fii atent la anumite detalii. Care sunt greșelile pe care le fac cei mai mulți?
Mulți dintre români s-au apucat de grădinărit pentru a putea pune pe masă propriile fructe și legume. Nu este însă deloc ușor să ai grijă de o grădină pentru că trebuie mereu să uzi plantele, să ai grijă de sol și să le culegi roadele la timpul potrivit.
Visul oricui este să aibă legume proaspete, gustoase, sănătoase și din propria cultură. Este posibil cu puțină grijă și răbdare. „Sunt greșeli pe care le poate face orice începător”, spune Oana Andras care își cultivă singură legumele.
Ea locuiește alături de familie în Stănița, Piatra Neamț, acolo unde a înființat Ferma lu’ Moș Ghiță. Aceștia au ales să părăsească viața obositoare din București și mediul de corporație, iar în 2013 au pus bazele unei ferme. „Tot ce facem am învățat experimentând și citind tot ce prindeam cu privire la agricultura organică”, a explicat aceasta.
Trebuie să ai grijă să alegi cu grijă locul unde amplasezi grădina de legume. Pământul este diferit și are potențial sau nu pentru un anumit lucru. Dacă vrei unul care să dea roade, ai grijă la amplasare.
Nu este indicat să cultivi legume pe un versant umbrit, ci pe unul cu expunere la soare. Cu toate astea, este cunoscut faptul că există unele legume care cresc parțial și la umbră.
„Alege un loc adăpostit, în care să nu sufle vântul în mod frecvent și ține cont de expoziție. Astfel încât apa din precipitații să se dreneze și să nu băltească, pentru că riscăm să avem culturi compromise după fiecare ploaie mai serioasă”, spune Oana, conform lovedeco.ro.
Solul trebuie să fie pregătit anterior de plantare și bogat în nutrienți. Contează foarte mult pământul în care plantezi. „Solul e un organism viu”, spune Oana, „îl putem construi în timp prin adăugarea de materiale organice și construirea structurii nutritive”, explică ea.
Îngrășământul natural este o opțiune minunată! Chiar dacă optezi pentru compost, mraniță sau alte preparate granulate, trebuie să te asiguri că sunt din surse organice. În acest mod vei avea siguranța că nu aduci chimicale în procesul de creștere încă de la început.
„Adăugarea regulată de compost în grădina de legume va asigura existența unui sol bogat în nutrienți pentru toate tipurile de legume cultivate. De pildă, în stratul în care am avut ridichi, după ce terminăm cultura, nivelăm stratul și putem să mai adăugăm compost înainte de a planta cultura a doua, care poate fi de dovlecei”, a mai detaliat aceasta.