Care sunt legumele BIO din supermarket-urile preferate de români? Acestea se regăsesc pe rafturile magazinelor fără eticheta care să specifice asta. Specialistul în nutriție Mihaela Bilic vine cu mai multe detalii în acest sens.
Mulți români își doresc un stil de viață sănătos, iar majoritatea se inspiră din cărți, emisiuni de specialitate sau blog-uri pentru sănătate și nutriție. Specialistul Mihaela Bilic vine cu detalii surprinzătoare pentru unii. Se pare că avem la dispoziție fructe și legume BIO la preț normal, fără etichetă.
Acestea se pot găsi pe rafturile supermarket-urilor pe care le frecventează toată lumea. Cea din urmă a explicat în cadrul unei postări de pe rețelele de socializare care sunt legumele care pot fi consumate cu încredere chiar dacă nu au eticheta care să ateste că sunt produse din categoria BIO. Nutriționistul a subliniat că acestea au o încărcătură de pesticide foarte redusă și sunt cultivate prin metode convenționale.
„În căutarea unui stil de viaţă sănătos, tot mai mulţi consumatori au început să se orienteze spre produsele BIO. La rândul lor producătorii din industria alimentară au încurajat şi exploatat această tendinţă aducând pe rafturi o gamă infinită de produse cu etichetă BIO- de la cereale şi biscuiţi la ceaiuri şi cosmetice.
Promovate ca având calităţi nutriţionale superioare şi fiind cultivate fără îngrăşăminte şi pesticide, aceste produse au un preţ pe măsură. Însă nu întotdeauna investiţie financiară merită, mai ales când putem consuma produse locale, de sezon, obţinute prin metode responsabile şi NEintensive de producţie”, a detaliat aceasta.
Specialistul le-a scris urmăritorilor că dintre cele 43 de categorii de fructe și legume prezente în Ghidul pesticidului, 10 produse notate de ea au o încărcătură mică de pesticide, deci pot fi considerate produse BIO chiar dacă pe etichetă nu se regăsește acest detaliu.
„Dintre cele 43 de categorii de fructe şi legume prezente în Ghidul pesticidelor, cele 10 produse care urmează au o încărcătură de pesticide foarte redusă chiar şi atunci când sunt cultivate prin metode convenţionale, deci sunt sigure pentru consum şi în varianta ne-BIO.
Dincolo de polemica BIO/ne-BIO, un pericol mult mai mare pentru sănătatea noastră îl pot reprezenta OMG-urile (organismele modificate genetic). Într-o lume în care seminţele sunt ameliorate genetic ca să reziste la boli şi paraziţi, este greu de identificat ce produse mai sunt în prezent ca odinioară- mai ales că şi la capitolul “etichete”, legislaţia este deficitară”, a mai detaliat nutriționistul.