Coacerea pâinii cu maia este ușoară și delicioasă. Acest aluat pufos nu necesită drojdie! Tot ceea ce vei avea nevoie este puțină făină și apă pentru a începe cu această rețetă; mediul înconjurător va face restul pe măsură ce amestecul va fermenta datorită drojdiei sălbatice. Urmează instrucțiunile de mai jos pentru a ști cum să faci maia naturală pentru pâinea de casă, fără drojdie.
Înainte de fabricarea pe scară largă a drojdiei comerciale, aproape toți brutarii din mediul rural ar fi utilizat fie o maia, fie un ferment natural din fabricarea berii sau din alte surse pentru a face pâine și produse de panificație din aluat acrișor.
Acești agenți de fermentare naturali au multe avantaje față de pâinile cu drojdie comercială, dar principalul este timpul și fermentația care lipsesc în cazul utilizării drojdiei moderne.
Pâinea cu fermentare naturală are nevoie de timp pentru a obține o floare, iar în acest timp pâinea este îmbibată cu acizi organici, cerealele sunt descompuse în constituenți mai digerabili, iar pâinea primește o aromă cu adevărat delicioasă.
Tot ceea ce este necesar pentru a crea propriul ferment de casă este făina și apa. Multe starteri sunt disponibile în comerț și pot funcționa, dar îmi place simplitatea de a prinde aceste organisme sălbatice în propria bucătărie.
Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont este că, dacă starterul nu funcționează bine, pâinea nu va crește. Crearea unei colonii mari de drojdie, alături de colonia prolifică de bacterii, este esențială pentru pâini bine crescute.
Alegerea făinurilor potrivite pentru rețeta de pâine- sau schimbarea făinurilor – este importantă.
Reține că temperatura din bucătăria ta va avea un impact asupra vitezei cu care fermentează maiaua inițial.
Rețetă de fermentare a aluatului de panificație, ziua 1: Combină o jumătate de cană de făină cu o jumătate de cană de apă. Se amestecă energic pentru a încorpora aerul. Acoperă cu un capac respirabil și lasă să stea într-un spațiu cald timp de 12 ore. Repetă alimentarea cu aceleași cantități de făină și apă.
Zilele 2 și 3: Continuă să hrănești fermentul ca mai sus, la aceleași intervale de 12 ore. Până în a treia zi ar trebui să apară un pic de viață. Ar trebui să apară bule. Un miros acru va începe să fie evident.
Dacă am continua să alimentăm maiaua zi de zi, recipientul s-ar umple în cele din urmă. Din acest motiv, începând cu ziua a patra, vei arunca toată cantitatea de starter, cu excepția unei jumătăți de cană.
Poți folosi acest starter aruncat în diverse rețete, astfel încât să nu se irosească. Porțiunea rămasă de maia cu colonia sa de drojdie sălbatică în creștere, va fi combinată cu făină proaspătă și apă într-o „hrănire” și procesul de fermentare va continua.
La această rețetă doar adaugă făină și apă călduță până ce aluatul începe să fie elastic. Formează-l într-o pâinică, las-o acoperită să crească, apoi dă-o la cuptor.
Las-o până e rumenă și delicioasă, apoi servește-o!