Cine ar putea refuza o porție de gogoși pufoase și absolut delicioase? Ei bine, dacă și tu ești un fan înrăit al acestui dulce și vrei să îl faci mai des acasă pentru tine și cei dragi, în rândurile de mai jos îți vom dezvălui rețeta lui chef Sorin Bontea. Ce secret are pentru ca gogoșile să iasă perfecte.
Nu trebuie să fii un chef bucătar pentru a face gogoși perfecte acasă. Este mult mai ușor decât ai crede, mai ales dacă ai rețeta potrivită. Aceste gogoși savuroase se fac foarte rapid și sunt mult mai bune decât cele pe care le regăsești în comerț.
Haide să vedem, așadar, ce ingrediente să folosești și care sunt pașii pentru a obține dulciurile pe care mamele și bunicile le pregăteau cel mai des în copilărie.
Pentru a obține gogoși mari și pufoase, juratul emisiunii Chefi la Cuțite folosește:
Pentru început, se ia un bol încăpător și se pun laptele călduț, zahărul, drojdia uscată și coaja de lămâie și portocală și, cu ajutorul unui tel. se amestecă bine toate ingredientele. Se lasă apoi amestecul la odihnit circa 10 – 15 minute, pentru ca drojdia să se activeze.
După ce a trecut sfertul de oră, se adaugă praful de sare, esența de vanilie, untul topit și ouăle, se amestecă bine, după care se încorporează făina (se poate face și cu ajutorul unui mixer). Se amestecă încontinuu, până când aluatul devine moale și pufos, spune chef Sorin Bontea, în video în care prezintă rețeta.
Coca se mută apoi pe masa de lucru, se stropește cu o lingură de ulei, după care se frământă până când nu se mai lipește de mâini. În continuare, aluatul pentru gogoși mari și pufoase se lasă la crescut, circa 60 de minute, într-un vas acoperit cu folie alimentară.
Citește și: Secretul gogoşilor de post pufoase. Ce trebuie să faci înainte de a pune drojdia, de fapt
Când timpul s-a scurs, se ia aluatul și se pune din nou pe masa de lucru, peste care se presară în prealabil puțină făină. Cu ajutorul unui sucitor, se întinde bine aluatul până se obține o foaie de aproximativ 1,5 cm grosime. Mai apoi, cu ajutorul unei căni sau a unui pahar, se taie gogoșile și se pun pe un tocător presărat cu puțină făină.
Când este gata tot aluatul, se acoperă din noi cu folie și se mai lasă la crescut încă 30 – 40 de minute. Mai apoi, sunt numai gata de prăjit. Când uleiul s-a încins, se pun gogoșile în tigaie și se lasă circa 2-3 minute pe fiecare parte. Se scot pe un prosop de hârtie pentru a elimina surplusul de ulei, după care se presară zahăr pudră peste ele.
Citește și: Cum prepari cele mai bune gogoși cu gem de mere. Ingredientul secret care le dă un plus de savoare