Chiftelele sunt un fel de mâncare des întâlnită în România. Ele pot conține carne tocată, ouă, pâine înmuiată în ou, cartofi, morcovi, verdeață și condimente. De asemenea, acestea pot fi și un preparat perfect pentru post, putând a se prepara doar din legume sau orez.
Postul Paștelui este cel mai greu post din an, dar niciodată imposibil, mai ales că la ușă avem primăvara, care vine cu legume din berșug, verdețuri și mirodenii. Chiar dacă suntem obișnuiți să introducem carnea în cele mai multe mese din zi, există metode să o și înlocuin. Ciuperi, năut, fasole, cartofi, orez – toate sunt la fel de consistente precum alimentul nostru preferat, dar pe care în post trebuie să-l uităm. Unde pui că poți prepara aceleași mâncăruri ca în timpul anului, doar că sunt de dulce?
Dă cartofii pe răzătoare și toacă ceapa mărunt, apoi pisează usturoiul. Toacă ciupercile, apoi verdeața, mărarul și pătrunjelul. Pune toate ingredientele într-un bol încăpător, presară toate condimentele, adaugă două linguri de făină, cât să lege compoziția, și amestecă. Este de preferat să amesteci cu mâna, astfel vei simți mai bine densitatea compoziție, dar și ingredientele se vor combina mult mai bine între ele.
Toacă varza fideluță și freac-o cu puțină sare pentru a se înmuia. Curăță cartofii de coajă, spală-i și pune-i la fiert în apă rece cu un praf de sare. Fierbe-i pentru 15 minute, apoi pasează-i. Curăță morcovul și dă-l pe răzătoarea mică. Toacă ceapa mărunt și călește-l în două linguri de ulei. Amestecă toate ingredientele cu varza tocată, morcovul, ceapa călită, mărarul tocat și pesmetul, apoi formează chiftelele și pune-le în ulei încins.
Fierbe cartofii în coajă și dă-i pe răzătoarea mică după ce s-au răcit. Spală orezul, pune-l la fiert, iar după ce s-a făcut strecoară-l. Amestecă-l cu cartofii, adaugă usturoiul pisat, ceapa, sarea, piperul și o lingură de făină. Formează chiftelele, dă-le prin pesmet, apoi aruncă-le în tigaia cu ulei bine încălzit.