17 apr. 2024 | 15:02

Cum faci chec fără praf de copt. Reţeta veche, pe care orice gospodină trebuie să o ştie

Diverse
Cum faci chec fără praf de copt. Reţeta veche, pe care orice gospodină trebuie să o ştie
Cum faci chec fără praf de copt. Reţeta veche, pe care orice gospodină trebuie să o ştie

Te-ai gândit vreodată că poți face chec fără să folosești ceva care să îl ajute să se umfle corespunzător? Ei bine, există o rețetă ce propune gătirea acestui preparat fără praf de copt. Este veche, de pe vremea străbunicilor noștri, dar foarte utilă.

Rețetă de chec fără praf de copt

Checul este una dintre cele mai iubite preparate, pe care majoritatea știu să îl gătească. Nu se prepară deloc greu, ci trebuie doar să ai o rețetă bună și să folosești ingredientele potrivite, astfel încât să iasă ca la carte.

Un ingredient esențial stă la baza multor aluaturi și anume praful de copt. Acesta le ajută să devină mai pufoase și să se coacă mai repede, însă unele gospodine au tendința de a-l evita, pe motiv că nu este tocmai sănătos.

Cu toate acestea, puțini sunt conștienți de compoziția și modul de acțiune al acestui ingredient de bază. Praful de copt este o combinație de bicarbonat de sodiu, un acid cristalizat și amidon.

Atunci când este adăugat în aluat, bicarbonatul de sodiu reacționează cu acidul cristalizat în prezența lichidului, eliberând dioxid de carbon. Această reacție generează bule de aer în aluat, conferindu-i textura pufoasă și volumul dorit.

Deși este o componentă esențială în multe rețete de deserturi, există și excepții. Unele blaturi de prăjituri, cum ar fi pandișpanul și checul, pot fi pregătite fără praful de copt. În aceste cazuri, praful de copt este adăugat doar atunci când aluatul conține ingrediente mai grele, precum fructe uscate sau proaspete, ciocolată sau unt în cantități generoase.

Pentru cei pasionați de deserturi, iată o rețetă delicioasă de pandișpan cu aromă de fructe și glazură de ciocolată. Iată care sunt ingredientele și pașii  bpentru a realiza un desert delicios, bine crescut și plin de arome.

Cum prepari cel mai bun chec

Pentru cel mai bun chec fără praf de copt ai nevoie de:

  • 4 ouă medii
  • 125 gr zahăr
  • 125 ml ulei
  • 225 gr făină
  • 25 gr cacao
  • 1 praf sare
  • 2 lingurițe esență de vanilie.

Pentru început, este esențial să aduci toate ingredientele la temperatura camerei înainte de a te apuca de gătit. Ouăle, de exemplu, ar trebui scoase din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte pentru a se acomoda cu temperatura din bucătărie.

Atunci când separi albușurile de gălbenușuri, ai grijă ca acestea să nu fie reci, deoarece albușurile trebuie să se transforme într-o bezea fermă, care va oferi volum compoziției de chec. Un alt pas extrem de important este să cerni bine făina, pentru a te asigura căn nu are deloc impurități. În acest fel, vei evita cocoloașele din aluat.

De asemenea, este recomandat să lași și făina să atingă temperatura camerei pentru a se încălzi. Măsoară cantitatea de ulei și lasă-l, de asemenea, să se așeze la temperatura camerei.

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor, preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius pentru a fi pregătit pentru coacere. În timp ce cuptorul se încălzește, presară puțină sare peste albușuri și amestecă-le cu putere, până când devin spumă, folosind un mixer pentru a ușura munca.

Adaugă treptat zahărul și oprește amestecarea când obții o bezea fermă. Continuă procesul prin amestecarea gălbenușurilor până la omogenizare, apoi adaugă uleiul și esența și omogenizează din nou. Păstrează o parte din făină și adaugă restul în compoziția de gălbenușuri, amestecând bine.

Încorporează apoi bezeaua de albușuri cu grijă, folosind o spatulă. Împarte bine compoziția, astfel încât să obții două părți, dintre care una va fi amestecată cu pudra de cacao.

În tava pregătită cu hârtie de copt, alternativ așază straturi de compoziție albă și compoziție cu cacao. Acum, asigură-te că ții checul la cuptor pentru 30-35 de minute, la temperatura de 180 de grade Celsius.

Parteneri
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redactia.ro
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
Click.ro
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
Florin Piersic, dus la ATI. Ar putea fi transferat la Viena
EVZ.ro
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
Spynews
E total obligatoriu privind banii de pensii. Anunț de la Guvern azi, 30 aprilie: Nu se...
Capital.ro
Pericolul din vopseaua de ouă. Ce conține și cât de mult ne poate afecta sănătatea
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Alertă în SPAȚIUL AERIAN ROMÂNESC! Avion IRANIAN, interceptat
Mediaflux
Dublă tragedie în Săptămâna Mare, în Călărași. O bunică a murit dupa ce a aflat că nepoata de patru ani s-a stins din viață
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro