Iaurtul este un aliment de bază în multe case, consumat la micul dejun sau gustări rapide ori prânzuri ușoare. Cum faci cel mai bun iaurt de casă? Majoritatea oamenilor nu înțeleg cât de ușor este să faci iaurt de la zero. Poți face acest aliment în doar câțiva pași foarte simpli.
Ingredientul principal din iaurt este laptele. Poți folosi orice fel de lapte preferi.
Vrei un iaurt cu conținut scăzut de grăsimi? Alege lapte degresat. Vrei un iaurt mai bogat? Încearcă lapte integral. Ai unele probleme ușoare cu lactoza? Folosește lapte cu conținut scăzut de lactoză sau chiar lapte de capră.
Vezi și: Ce poți face cu iaurtul expirat. 7 utilizări de care sigur nu ai știut
Ai acces la lapte crud? Lucrurile sunt și mai bune. Laptele mai puțin pasteurizat este mai ușor de transformat în iaurt.
Ca și în cazul oricărui produs lactat, cu cât conținutul de grăsime din lapte este mai mare, cu atât produsul finit va fi mai cremos, deci alege în consecință.
Volumul de lapte pe care îl alegi va rezulta într-o cantitate ușor mai mare de iaurt finit.
Celălalt ingredient din iaurt este, bine, iaurtul. Ai nevoie de culturi bacteriene pentru a fermenta și a cultiva laptele. Cea mai simplă modalitate de a face acest lucru este să introduci culturi care sunt deja prezente în iaurt.
Vezi și: Ce iaurt să nu consumi din Lidl, Kaufland, Mega Image și alte magazine. Alerta dată de un doctor
Dacă ai făcut deja iaurt acasă, poți folosi puțin din acel iaurt; dacă începi doar un nou lot, cumpără un borcan de iaurt simplu din magazin — verifică eticheta pentru a te asigura că conține culturi de iaurt active și vii.
Pentru a începe, trebuie să încălzești laptele, adică să îl încălzești la 82 de grade Celsius. Folosește un termometru.
Încălzirea laptelui influențează textura sa; cu cât ții laptele la 82 de grade mai mult timp, cu atât mai multă apă se va evapora și iaurtul va fi mai gros.
Când ești gata, îndepărtează laptele de pe foc și lasă-l să se răcească până la 46 de grade, urmărind cu atenție termometrul.
Dacă vrei ca acest proces să meargă un pic mai repede, poți răci borcanele într-o baie de gheață sau chiar într-o cadă cu apă rece.
Odată ce ajungi la 46 de grade, amestecă iaurtul; aproximativ un 40 g de iaurt pentru fiecare 2 litri de lapte. Apoi transferă cu grijă amestecul în borcane.
Vezi și: Ce diferențe sunt între iaurt și chefir, de fapt. Ce este mai bine să alegi
Odată ce iaurtul și laptele sunt amestecate, va trebui să le lași să fermenteze. Pentru a face acest lucru, trebuie să menții amestecul la o temperatură caldă și stabilă de 43 de grade până la 46 timp de opt până la 10 ore.
Cu cât este mai lung timpul de incubare, cu atât mai pronunțat va fi gustul iaurtului, așa că ar trebui să experimentezi cu diferite perioade pentru a determina gustul preferat.
Poți fermenta iaurtul în cuptorul tău, cu doar lumina cuptorului pornită. Pune borcanele calde într-o tavă de prăjituri și înfășoară-le în câteva prosoape de bucătărie pentru a le ajuta să se izoleze.
Pune un termometru cu sondă într-un borcan pentru a monitoriza temperatura.
Lasă iaurtul să stea acolo timp de opt până la 10 ore și apoi transferă-l la frigider.
Pe măsură ce iaurtul fermentează, există ceva ce este foarte important: Nu deschide ușa cuptorului.
Poți folosi și un slow cooker pentru a face iaurt. Adaugă laptele direct în slow cooker, setează temperatura pe mare și încălzește până ajungi la 82 de grade.
Vezi și: Ce conține, de fapt, iaurtul Pilos din magazinele Lidl. Detaliul pe care mulți nu îl observă
Apoi oprește slow cookerul și lasă iaurtul să se răcească cu capacul pus până când temperatura scade la 43 de grade, ceea ce ar trebui să dureze aproximativ 3 ore.
Amestecă iaurtul, acoperă și lasă amestecul în slow cooker timp de aproximativ 10 ore; în funcție de modelul tău, s-ar putea să fie nevoie să îl ții pe cald pentru a menține temperatura de 42 de grade. Apoi transferă iaurtul în recipiente și refrigerează-l.
Odată ce iaurtul este gata, transferă-l în frigider și păstrează-l timp de până la două săptămâni.
Acesta este momentul în care poți strecura iaurtul printr-un tifon dacă preferi o textură mai groasă.
Vezi și: Secretul celui mai gustos iaurt de casă. Așa va ieși cremos
Dacă planifici să adaugi îndulcitori, vanilie, fructe sau alte adaosuri, asigură-te că pui deoparte puțin iaurt simplu pentru următorul tău lot.