Conopida murată este printre preferatele românilor, și nu e de mirare de ce. Acrișoară, crocantă și cu gust de condimente și ierburi, această murătură se potrivește cu orice fel de mâncare. Dar cum faci cea mai bună conopidă murată? Secretele constau în saramură și în ingredientele pe care le pui în ea, dar și în felul în care depozitezi conopida și o păstrezi pentru la iarnă.
Conopida murată adaugă o aciditate încântătoare și o textură crocantă oricărui fel de mâncare cu care este asociată, fie că vorbim despre o mâncărică de cartofi sau un gulaș unguresc cu găluște.
De regulă, saramura în care se murează legumele constă de obicei din apă, oțet, sare și diverse condimente. Acidul din oțet nu numai că acționează ca un conservant, dar conferă legumelor un gust picant caracteristic.
Citește și: Ingredientul pe care să nu-l pui niciodată în conopida murată. Îi va distruge tot gustul
Prepararea conopidei murate este un proces simplu și super rapid, pe care îl poți personaliza după bunul plac.
Iată o rețetă simplă de conopidă murată, dar cu câteva ingrediente care îi vor schimba gustul și o vor face delicioasă.
Cum faci cea mai bună conopidă murată? Secretul este sfecla roșie și usturoiul.
Ai nevoie de:
Pentru început, rupe conopida în buchețele și spăl-o bine. Buchețelele trebuie să fie suficient de potrivite încât să încapă în borcan. Taie morcovul fâșii subțiri, la fel și sfecla și pune la încălzit apa cu sare și condimente.
Adaugă o lingură de sare de murături în apa de pe foc. Las-o la fiert 5 minute și apoi las-o să se răcească deoparte.
Te-ar putea interesa și: Cea mai simplă rețetă de conopidă murată. Așa iese crocantă și este sănătate curată pentru organism
Pune buchețelele de conopidă și fâșiile de sfeclă și morcovi în borcane, apoi toarnă apa în borcane până când conopida este acoperită. Adaugă usturoi, mărar și cimbru uscat, hrean și boabe de piper în fiecare borcan.
Apoi, în fiecare borcan se adaugă o linguriță de oțet. Înfiletează bine capacul fiecărui borcan și lasă murăturile în loc întunecat și răcoros.
În aproximativ 30 de zile poți verifica dacă murăturile sunt gata de consumat.
Ardelenii pun conopida la murat alături de ceapă, morcovi, hrean, ardei iute și condimentează cu semințe de coriandru și puțin zahăr.
„Murăturile sunt cea mai banală, naturală și românească formă de PRObiotice, indiferent că vorbim de varză, gogonele, castraveți, gogoșari sau conopidă. Ideal e să fie în saramură, care are la bază fermentația lactică, deși găsim din ce în ce mai rar murături la butoi, așa cum se puneau pe vremuri în orice gospodărie”, spune nutriționistul Mihaela Bilic despre murături.
Conopida murată este o gustare picantă și crocantă direct din borcan. O poți servi pe un platou de mezeluri și brânzeturi.
Citește și: Trucul genial prin care conopida murată nu se va mai înnegri. Ce să folosești, de fapt
Poți adăuga conopida murată în salatele preferate pentru o explozie suplimentară de aromă și textură.
Servește conopida murată la grătare: merge de minune cu cârnați, friptură sau carne de pui la grătar.
Alternativ, folosește-o în sandvișuri sau wrap-uri cu pui pentru acea textură crocantă ideală.