Românii iubesc ceapa și uturoiul, iar sosul de usturoi a devenit în cele din urmă cea mai bună alegere lângă un un prânz copios. Cum să faci un sos mai bun decât cel de la KFC? N-ai nevoie de multe și nici nu e greu de făcut. Care sunt pașii și de ce ingrediente ai nevoie?
Deși e ceva foarte simplu de preparat, deseori acesta este ingredientul secret pentru o masă aparte. Mulți aleg să mănânce cele mai multe dintre feluri cu un sos alături. Atunci când nu e vorba de usturoi sau ceapă, românii se întorc la veșnicele murături nelipsite din cămară. Cine nu iubește mâncarea de tip fast-food? În această pandemie, oamenii s-au încumetat să facă rețetele restaurantelor favorite acasă, mai cu seamă că timpul pentru unii s-a scurs greu, așa că l-au consumat în bucătărie. Dacă pentru cartofii aurii și lungi și pentru bucățile de carne crocante au găsit rețete cu miile pe internet, totul se oprea când venea vorba despre celebrul sos de usturoi care nu cu mult timp în urmă a fost adăugat pe lista celor mai mari supermarket-uri. Deși are la bază tot usturoi, mujdeiul nu se poate compara cu cel preparat special pentru mâncarea fast-food, pentru că cel din urmă este mult mai solid și diferă până și la culoare, datorită condimentelor. Desigur că nu poate să fie 100% la fel ca cel din comerț, dar se apropie rapid de acesta.
Ingrediente:
– 1 capatana de usturoi
– 70-100 ml ulei
– un praf de vegeta
– sare
– piper
– 3-4 picaturi otet
– ½ lingurita mustar clasic
– 1 galbenus
– 1 lingura smantana
Mod de prepearare:
1. Trebuie sa curatati cateii de usturoi si micile capete de deasupra.
2. Dupa curatare, aveti nevoie de un blender pentru a mixa cateii cu sare, pana cand devine ca o crema.
3. Apoi adaugati picaturile de otel si mustarul.
4. Mixati putin compozitia, iar apoi adaugati galbenusul.
5. Adaugati treptat uleiul, exact ca la maioneza obisnuita.
6. Se condimenteaza, ulterior adaugati smantana.
7. La sfarsit mai mixati putin compozitia.
Mujdei de usturoi pastă
2 căpățâni de usturoi
1 lingurita sare
2 linguri ulei de floarea soarelui
opțional, câteva picături de zeamă de lămâie sau oțet, după plac
Mujdei clasic
pasta de usturoi preparată mai sus
300 ml. apă, sifon sau apă minerală
opțional, pătrunjel verde tocat
Mujdei cu verdeață
pastă de usturoi preparată după rețeta de mai sus
frunzele de la o legătura de verdeață – pătrunjel, mărar sau busuioc și încă și mai bine, niște leurdă
2 – 3 linguri ulei extravirgin de măsline
Mujdei cu muștar
pastă de usturoi
1 linguriță muștar
60 – 80 ml ulei
1 linguriță de oțet sau zeamă de lămâie(opțional)