Odată cu venirea toamnei, fructul vedetă este gutuia. Aceasta iese în evidență datorită culorii, un galben viu ce nu îl poți rata, și aroma specifică. Gutuile sunt înrudite cu merele și perele, fiind un arbore fructifer. Ele erau folosite încă din antichitate, având efecte pozitive asuprea sănătății, erau folosite în medicina populară. Erau folosite frunzele și semințele fructului pentru remedii naturiste. Cu toate acestea, gutuile erau cel mai folosite în gastronomie datorită aromei specifice și pentru ca se păstrau bine pe timp îndelungat. În continuare, vă vom prezenta 3 rețete de gutui pentru a profita la maxim de gustul lor.
Această rețetă este ușor de preparat și nu ai nevoie de multe ingrediente. Vei avea nevoie de:
În primul rând, trebuie să facem amestecul de nuci și stafide. Pentru acest lucru, trebuie să prăjim puțin nucile în cuptor și să le pisăm. După aceea, puteam adăuga mierea de albine, stafidele și untul topit. Vom amesteca până se omogenizează.
După ce am ales gutuile, le vom tăia în jumătate și scobim interiorul. Înăuntru vom pune amestecul de nuci și stafide. Gutuile umplute le punem într-o tavă pe fundul căreia am pus hârtie de copt. Peste ele vom pune o folie de aluminiu și le vom lăsa în cuptor aproximativ 30 de minute. După ce scoatem gutuile din cuptor, putem turna peste ele sosul format în tavă pentru un gust mai bun.
Pentru această rețetă vei avea nevoie de mai multe ingrediente, dar asta nu înseamnă că este una complicată.
În primul rând, vei avea nevoie de:
Ingredientele pentru umplutură sunt următoarele:
Pentru sosul de caramel vei avea nevoie de:
Numărul gutuilor se aleg în funcție de numărul de persoane. Gutuile se spală și se scobesc cu o linguriță sau un cuțit. Pulpa scoasă o tocăm mărunt cu un cuțit. Pentru a pregăti umplutura, se amestecă carnea tocată de vită, ceapa, pâinea ce trebuie să fie înmuiată în lapte, sare și piper. Odată gata umplutura, se bagă în gutuile scobite și se aplică puțină făină, după care se rumenesc în unt. Pentru a pregăti sosul de caramel, avem nevoie de două linguri de zahăr, unt, apă și pulpa tocată. Gutuile rumenite se adaugă în același vas în care am pregătit sosul, după care se completează cu cidru de mere. Vasul se lasă la foc mic pentru câteva minute, iar apoi la cuptor pentru încă câteva minute, în funcție de preferințe.
Pentru această rețetă, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
Într-un castron, se amestecă următoarele: carnea, usturoiul, ardeiul iute, coriandru sau pătrunjel, pesmetul, jumătate de ghimbir, jumătate de ceapă, ou, sare și piper. Gutuile se scobesc iar semințele și pulpa se păstrează. Jumătățile scobite se umplu cu amestecul de carne și condimente, lăsându-se la cuptor la 190de grade Celsius.
Pulpa de la gutui se mărunțește. Se încinge uleiul de măsline și se adaugă ceapă, ghimbir și pulpa. Se lasă cam 10 minute la foc mediu spre mic. După, se adaugă zeama de rodie, zahărul, o lingură de zeamă de lămâie, sare și piper după gust. Peste se adaugă jumătate din supa de pui și se lasă la clocotit. În sos se adaugă gutuile cu partea umpluturii în sus, apoi se adaugă restul de supă de pui. În final, se lasă la cuptor aproximativ 30-35 de minute la 190 de grade Celsius.